Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 14:19 |

Gurry: Intelektualno vlasništvo zaštićeno brojnim međunarodnim sporazumima

FENA Adriana Domazet

SARAJEVO, 15.marta (FENA) - Institut za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine i Mašinski fakultet Univerziteta u Sarajevu organizirali su predavanje generalnog direktora Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo (WIPO) Francisa Gurryja  o temi „Uloga intelektualnog vlasništva u modernoj ekonomiji“.

Ovom prilikom, rektor Univerziteta  u Sarajevu Rifat Škrijelj iskazao je podršku nastojanjima Svjetske organizacije za intelektualno vlasništvo, ali i drugim međunarodnim akterima usmjernim na promoviranje ideje da zaštita intelektualnog vlasništva ne bude  sama po sebi cilj, već  sredstvo u funkciji širenja općeg blagostanja. 

- Naprimjer, da neko u BiH ima izum koji želi zaštiti u smislu vlasništva i intelektualne svojine, to će sigurno htjeti uraditi i izvan granica BiH. Imamo sistem putem kojeg se možete prijaviti na našoj aplikaciji, na našoj web stranici i to će se automatski primjenjivati u više od 150 zemalja širom svijeta. To u mnogome čini cijeli proces jednostavnijim i jeftinijim – istakao je Gurry, naglasivši da godišnje procesiraju oko 250.000 apllikacija za patente na globalnom nivou.

Kazao je da su zaduženi i za primjenu određenog broja međunarodnih sporazuma koji tretiraju segment intelektualnog vlasništva, 'što je otprilike  26 najznačajnijih sporazuma koji se primjenjuju u zemljama širom svijeta'.  

- Postoji nekoliko glavnih razloga zašto imamo zaštitu intelektualnog vlasništva, a neki od ključnih su ekonomski aspekt kako bi se pružio poticaj investicijama, istraživanju i razvoju, ali svakako i inovacijama. Taj poticaj se stvara kreiranjem okvira za zaštitu prava intelektualne svojine za samog idejnog tvorca nekog izuma ili inovatora, kao i za sami izum ili patent, a to zauzvrat tom inovatoru daje priliku da ostvari direktnu korist od toga na tržištu – naglasio je Gurry.

Kazao je da je to od presudne važnosti jer su informacije i izumi stvari koje je lako reproducirati, kopirati, tako da u trenutku kada kreirate neki izum, ako nemate zaštićeno intelektualno vlasništvo nad tim izumom, onda se njime svako može slobodno koristiti bez da inovator ostvari ikakvu naknadu. 

Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (WIPO) je agencija Ujedinjenih naroda koja predstavlja globalni forum za usluge intelektualnog vlasništva, politiku, informacije i suradnju.

WIPO broji 191 državu članicu i Bosna i Hercegovina je punopravna članica te organizacije.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Delegacija EU u BiH - Nastaviti usklađivanje sa standardima EU o autorskim pravima

U Mostaru obilježen Svjetski dan intelektualnog vlasništva

Javni natječaj za prikaz teme o ženama i intelektualnom vlasništvu

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana