Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 14:13 |

U trendu trčanje tijekom kojeg se čisti okoliš

FENA Mladenka Krilic

STOCKHOLM, 15. ožujka (FENA) - Plogging je novi skandinavski trend koji brigu o tijelu spaja s brigom o okolišu, a riječ je o trčanju tijekom kojeg se čisti okoliš.

Kombiniranjem švedskog izraza za skupljanje otpada i "trčanje" (plocka upp + jogging) nastala je kovanica koja označava pokret osnovan 2016. od strane švedskog ekologa Erika Ahlströma i podrazumijeva organizirano trčanje, bilo pojedinaca, bilo grupa trkača, koji na trčanje idu opremljeni rukavicama i vrećama za smeće kako bi se obračunali sa smećem na koje usput naiđu, prenose mediji.

Ideja je plemenita, a mnogim sudionicima je poticaj za sudjelovanje upravo ona želja da ostvare uspjeh tako što će prikupiti što veću količinu smeća u što kraćem vremenskom roku.

Uz veliku korist za okoliš, praksa plogginga nudi i određene vrijedne prednosti za trkače. Primjerice, u obliku čučnjeva te sličnih vježbi koje se izvode pri samom sakupljanju smeća i koje kao takve omogućavaju povećanu potrošnju kalorija.

Fitness aplikacija Lifesum je prva prepoznala vrijednost ovog trenda pa je svojim korisnicima (ima ih oko 25 milijuna) omogućila i praćenje aktivnosti tijekom treninga. Prema podatcima koje su dosad prikupljeni, prosječan korisnik tijekom 30 minuta plogginga potroši 288 kalorija.

Cijela priča se ubrzo i proširila dalje, ponajprije zahvaljujući kampanji koja je pozivala na čišćenje oceana.

Sudeći po mnoštvu objava koje se obasule društvene mreže s hashtagom #plogging ovaj se fitness trend, izgleda, polako proširio po cijelom svijetu a prilično je postao popularan u Velikoj Britaniji i u Francuskoj.

Novom trendu su se priključile i Malezija, Indija, Turska.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Do kraja godine bit će uređen okoliš 37 sarajevskih škola i vrtića

Papa Franjo piše nastavak enciklike o okolišu iz 2015. godine

Otvorene prijave za Mostar RUN Weekend 2023

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo