Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Kultura     | 15.03.2018. 15:54 |

Ministarstvo kulture i sporta KS nastavlja s finansiranjem institucija kulture

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. marta (FENA) - Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo (KS) Mirvad Kurić danas je potpisao protokole o saradnji s direktorima institucija kulture od značaja za BiH te apelirao na sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da poštuju Memorandum o finansiranju sedam institucija kulture koji su potpisali 2015. godine.

Uime institucija kulture sporazume su potpisali vršilac dužnosti direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsad Sijarić, direktorica Historijskog muzeja BiH Elma Hašimbegović, direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, direktorica Kinoteke BiH Devleta Filipović, direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH Šejla Šehabović i direktor Biblioteke za slijepa i slabovidna lica u BiH Sakib Pleho. 

Prije potpisivanja Protokola, ministar Kurić je razgovarao s direktorima o kontinuirano otvorenom pitanju finansiranja ovih institucija.

Direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Šehabović kazala je da nema mnogo nivoa vlasti koji garantiraju i najmanji iznos institucijama kulture.

- Nama podrška Ministarstva kulture i sporta znači sigurnost i priliku da ipak možemo djelovati projektno - istakla je.

I za direktoricu Historijskog muzeja BiH izuzetno je važno da se saradnja sa Ministarstvom kulture i sporta KS nastavlja, pogotovo jer je intenzivirana posljednjih godinu dana.

Direktor Umjetničke galerije BiH Krsmanović zahvalio je Ministarstvu kulture i sporta KS na stalnoj podršci.

- Taj kontinuitet traje, a ministar Kurić je pokazao izvjesnu agilnost da ovaj proces unaprijedi koliko je to moguće - kazao je.

Zahvalnost Ministarstvu kulture i sporta KS iskazala je i direktorica Kinoteke BiH Filipović, ističući da im je ministarstvo uvijek bilo istinska podrška.

U svom obraćanju prisutnima ministar Kurić je naglasio da će Ministarstvo kulture i sporta KS nastaviti pružati finansijsku podršku ovim institucijama koje su čuvari kulturnog blaga, saopćeno je iz Pres-službe KS.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Magoda: Usvojen Prijedlog Zakona o privremenom preuzimanju sufinansiranja sedam institucija kulture

Direktori kulturnih institucija razgovarali s ministrom kulture HNŽ-a

Trinaest javnih ustanova kulture u KS od sada će moći raspolagati vlastitim javnim prihodima 

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!