Bosna i Hercegovina     | 15.03.2018. 17:56 |

Brčkalo: Zaustaviti Dodikov politički avanturizam štetan za RS

FENA Dušica Stanojević

ISTOČNO SARAJEVO, 15.marta (FENA) - Partija demokratskog progresa (PDP) zabrinuta je ponovim nastojanjima Milorada Dodika da se raspakuje Dejtonski sporazum, te apeluje da zaustavi takvu svoju avanturističku politiku - rekao je šef Kluba poslanika te stranke Miroslav Brčkalo.

-Dejtonski sporazum je jedini garant opstanka Srba na ovim prostorima i umjesto da čuvamo taj sporazum Dodik se ponovo avanturistički ponaša i ponovo priča o trećem entitetu - tvrdi Brčkalo.

Time je, kaže, Dodik pokazao da njegova svojevremena podrška Prudskom sporazumu nije bila slučajnost, već, kako kaže, namjera.

-I kada je potpisan Prudski sporazum nije bilo garancija da će RS opstati u svojim okvirima. Potpredsjednica SNSD-a Nada Tešanović je svojevremeno podržala Deklaraciju HNS-a, ali SNSD nije podržao konstitutivnost Srba u hrvatskim kantonima i pitamo se da li SNSD-e brani hrvatski ili srpski interes u BiH - ustvrdio je Brčkalo.

Entitetski predsjednik Milorad Dodik je za zagrebačke medije rekao da bi treći, hrvatski entitet, koji bi imao ista prava kao sad Republika Srpska i Federacija BiH, jasno ojačao hrvatsku poziciju u BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Dodik dostavio Mandiću prijedlog sporazuma o specijalnim vezama

Konaković: Dodikove priče pale su u vodu, zabolio ga dolazak O'Briena

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!