Sport     | 15.03.2018. 19:00 |

Southgate: Engleski tim "očajnički" želi nastup na svjetskom prvenstvu u Rusiji

FENA Internet

BURTON-ON-TRENT, 15. marta (FENA) - Selektor nogometne reprezantacije Engleske Gareth Southgate izjavio je u četvrtak da njegovi igrači "očajnički" žele da nastupe na svjetskom prvenstvu u Rusiji uprkos bujajućim političkim napetostima između Londona i Moskve u vezi s trovanjem bivšeg špijuna.

Britanija je objavila u srijedu da će protjerati 23-oje ruskih diplomata i da će suspendovati kontakte na visokom nivou zbog trovanja bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala i njegove kćerke Julije, za koje je okrivila Rusiju.

Premijerka Theresa May također je saopćila u ovoj sedmici da nijedan ministar niti član kraljevske porodice neće prisustvovati globalnom svjetskom događaju koji počinje sredinom juna.

Southgate je, međutim, kazao da nema nikakvih planova bojkota nacionalnog tima Engleske, iako će sigurnost nogometaša i članova engleske delegacije biti uzeta u razmatranje.

- Očajnički želimo da idemo na Svjetski kup, i tu uistinu završavaju moja dvoumljenja oko te teme - izjavio je Southgate dok je imenovao sastav svog tima za prijateljske utakmice protiv Holandije i Italije.

- Pripremamo se da odemo na Svjetski kup, nema nikakve sumnje u našim glavama šta bismo trebali uraditi. Jedina sporna stvar u ovoj fazi je najvši značaj koji pridajemo sigurnosti naših nogometaša i navijača koji će doputovati za nama - kazao je Southgate.  

Svako vladino uplitanje u proces donošenja odluka u nogometnim savezima strogo zabranjuje vladajuće nogometno tijelo (FIFA).

A engleski Nogometni savez (FA) tvrdi da je prijetnja sigurnosti jedini faktor koji može dovesti do razmišljanja o engleskom učešću.

- Ključni faktor je sigurnost naših igrača i funkcionera, i naravno navijača, i na to će biti usmjerena primarna pažnja - izjavio je direktor za strategiju i komunikacije FA Robert Sullivan.

- Nije na nama da donosimo šire političke odluke - dodao je.

Southgate je izjavio da bi njegov tim mogao propatiti ukoliko navijači odluče da ne putuju na turnir.

- Uvijek je ogroman podsticaj za nas kao tim kada naši navijači putuju s nama - dodao je.

- Naši su navijači među najboljima na svijetu, tako da na kraju krajeva, svako će pojedinačno birati kojoj će utakmici prisustvovati - zaključio je Southgate, prenosi AFP.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Brzoklizač Tarik Omeragić na Svjetskom prvenstvu u Rotterdamu zauzeo 16. mjesto  u disciplini 1500 m

Lana Pudar u finalu Svjetskog prvenstva

Umjesto u Medulinu, SP u krosu 2024. bit će u Beogradu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo