Svijet     | 15.03.2018. 20:00 |

Mijanmar priprema "nova sela" za stotine hiljada Rohinja povratnika

FENA Internet

YANGON,  15. marta (FENA) - Mijanmar planira da vrati oko 700.000 Rohinja muslimana koji su pobjegli u Bangladeš u 11 "novih sela", saopćio je u četvrtak visoki zvaničnik, izazivajući upozorenja aktivista za ljudska prava o novoj represiji nad manjinskom grupom.

Stalni sekretar ministarstva vanjskih poslova Myint Thu izjavio je za dpa da je prvoj grupi od 374 Rohinja izbjeglica odobren povratak i da će se vratiti "u roku od nekoliko sedmica" u prvi tranzitni logor i potom u "sigurna nova sela" u blizini njihovih prvobitnih domova.

Rohinja izbjeglice u Bangladešu tvrde da su nasilno protjerani iz svojih sela u mijanmarskoj zapadnoj državi Rakhine od nacionalnih snaga sigurnosti u kampanji ubistava, silovanja i podmetanja požara koja je pokrenuta u augustu prošle godine.

Mijanmarske vlasti tvrde da su legitimne sigurnosne operacije provedene kako bi se vratili red i mir nakon smrtonosnog napada Rohinja militanata 25. augusta.

Novi model repatrijacije Rohinja kritikovala je i vodeća grupa za ljudska prava Human Rigthts Watch, tvrdeći da je potpuno neprihvatljiv i za Rohinje i za međunarodnu zajednicu i da samo mjenja status protjeranih Rohinja iz izbjegličkog u interno raseljene osobe.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Javni poziv za podnošenje prijava za obnovu individualnih stambenih objekata s ciljem povratka u Brčko distrikt BiH

Pobunjenička koalicija u Mijanmaru pristala na prekid vatre s vojskom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana