Magazin     | 16.03.2018. 07:36 |

Irski festival u Sarajevu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Sarajevski irski festival počinje danas i okupit će raznovrsnije goste nego do sada.

Ove godine pripremljen je kompaktan festival na tri lokacije, na kojem će se upotpunjavati živa svirka, ples i film. Fokus će biti na vezi između domovine, Irske, i Sarajeva, putem umjetničke saradnje, zajedničke vizije i slavlja.

Prisustvo su potvrdili ugledni irski umjetnici. 

Kao što je slučaj kod mnogih drevnih kultura, broj tri ima poseban značaj u Irskoj, ni najmanje zbog toga što je ključan broj za veliku irsku obsesiju - sreću!

Festival će danas početi Gala večerom u Domu oružanih snaga BiH, a kao domaćini pridružit će se i irski ambasador u Bosni i Hercegovini, a podršku će dati i Slovenačka ambasada u Sarajevu. 

Nastupit će: Dónal Lunny - kum savremene irske muzike, kako ga naziva Bono, “the Quincy Jones of Ireland” u pratnji harmonikaša Pádraig Rynne-a i slovenačko-irske plesne grupe, “Šola irskega plesa”. Broken House Band, bosansko-irski tradicionalni bend, će biti pratnja.

U subotu, 17. marta, na Dan svetog Patrika, program počinje kolektivnim performans plesom (flash mob dance) ispred glavne prodavnice Merkatora, “Šola irskega plesa”, u nastavku programa će se održati i čas plesa za djecu.

Za to vrijeme, u Meeting Point-u, za ranoranioce bit će prikazan film iznenađenja, nakon čega će se upriličiti i diskusija, u kojoj će učestvovati  producent Jane Doolan i režiser  filma “Maze”, Stephen Burke, najavili su organizatori. 

Maze je irski film koji se pojavio  2017. godine, a inspirisan je istinitim događajem – ozloglašenom bjegstvu 38. IRA zatvorenika iz “Zatvora njenog Veličanstva” (“Her Majesty’s Prison”), što je još od Drugog svjetskog rata bilo najmasovnije bjegstvo u Evropi.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Prikazan film 'The Breadwinner' u okviru Sarajevo Irish Festivala

Irski festival u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo