Svijet     | 16.03.2018. 10:06 |

Merkel danas u Parizu na sastanku s Macronom

FENA Internet

BERLIN/PARIZ, 16. marta (FENA) - Nakon što je osigurala četvrti kancelarski mandat na čelu vlade Angela Merkel danas dolazi u Pariz na razgovore sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u namjeri da usaglase reformu i jačanje Evropske unije, prenosi AFP. 

Macron je nakon pobjede na izborima predložio značaju reformu Unije kao odgovor na izazov populista. Među prijedlozima su zajednički ministar finansija eurozone i budžet. Ali je on svjestan da njegovi planovi neće odmaći daleko bez najjače evropske ekonomije koja je pak šest mjeseci čekala na konstituiranje nove vlade.

- Ovo je sigurno dan na koji je Macron dugo čekao - kaže Sebastien Maillard sa Instituta Jacques Delors. Odluka Merkel da odmah ode u posjetu Parizu pokazuje da su oba lidera nestrpljiva da ponovo startaju "francusko-njemački motor", kažu analitičari. 

- Merkel je potpuno svjesna da Macron čeka njen odgovor na prijedlog reformi EU i posebno eurozone - kaže Sabine von Oppeln, politolog sa Slobodnog univerziteta u Berlinu. 

U maju prošle godine Emmanuel Macron je svoju prvu predsjedničku posjetu učinio Berlinu zbog sastanka s kancelarkom Merkel.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Macron i Lula najavljuju plan ulaganja od milijardu eura za Amazon

Macron kaže da je ogranak IS-a izveo napad na Moskvu, a grupa je pokušala napade u Francuskoj

Macron obećao 'operaciju bez presedana' protiv krijumčarenja droge

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo