Kultura     | 16.03.2018. 12:13 |

Promoviran bibliotečki časopis NUB BiH "Bosniaca"

FENA Nermina Omerbegović

SARAJEVO, 16.marta (FENA) - Novi, 22. broj, časopisa Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine "Bosniaca" predstavljen je u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) BiH, saopćeno je iz NUB BiH.

"Bosniaca" je časopis Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH koji izlazi jedanput godišnje i u njemu se objavljuju originalni stručni i naučni radovi, građa od značaja za obnovu kolekcija NUB-a BiH i za bibliotečku struku u cjelini. Ovaj bosanskohercegovački stručni časopis u oblasti bibliotekarstva indeksiran je u međunarodnim bazama podataka.

O časopisu "Bosniaca" govorili su glavni i odgovorni urednik, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH Ismet Ovčina, Lejla Kodrić- Zaimović s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Odsjek za komparativnu književnost i bibliotekarstvo te Vjenceslava Ševaljević iz Nacionalne biblioteke Crne Gore "Đurđe Crnojević" Cetinje (član Redakcije časopisa "Bosniaca").

 Ovčina je  izrazio zadovoljstvo što je i pored uvjeta u kojima radi NUB BiH uspjela da izda još jedan broj ovog časopisa.

On je istakao da je „Bosniaca“ jedini časopis u Bosni i Hercegovini koji govori o bibliotečkoj struci. Izlazi jedanput godišnje, ima međunarodnu redakciju, međunarodne recenzije i govori o obnovi kolekcija NUB BiH i bibliotečke slike u cjelini

Lejla Kodrić - Zaimović istakla je da ovaj broj časopisa donosi zanimljive priloge.

„Bosniaca“ se, kako ističe Kodrić –Zaimović, još od početka svog izlaženja, iako je stručni časopis profilirala i prema široj društvenoj zajednici donoseći teme od općeg značaj.

Uz promociju "Bosniace" izloženi su svi do danas objavljeni brojevi ovog stručnog bibliotečkog časopisa.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promocija knjige 'Osnove zdravstvene njege' Ivone Ljevak

Predstavljanje romana 'Alfabet ljubavi i smrti' Aleksandra Bečića 15. marta u Slozi

Predstavljanje knjige 'Osluškujući tišinu' Viktorije Bukovac

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo