Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 15:50 |

Debatom srednjoškolaca u CBBiH obilježena Svjetska sedmica novca

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Obilježavajući Svjetsku sedmicu novca (Global Money Week), a u okviru finansijske edukacije koju među učenicima i studentima provodi, Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) u saradnji s Evropskim fondom za jugoistočnu Evropu – Development Facility (EFSE – DF) danas je organizovala debatu srednjoškolaca o temi "Gotovinsko plaćanje je povoljnije od bezgotovinskog".

U debati su učestvovali učenici Katoličkog školskog centra "Sv. Josip" iz Sarajeva i JU Srednjoškolski centar "Istočna Ilidža" iz Istočnog Sarajeva. Sudije, u čijem sastavu su bili tri predstavnika CBBiH, pobjednicima su proglasili debatantsku ekipu JU Srednjoškolski centar "Istočna Ilidža" iz Istočnog Sarajeva, a najboljim debatantom učenika ove škole Marka Mojsilovića.

Obje ekipe, od kojih je jedna bila afirmacijska (Katolički školski centar "Sv. Josip" iz Sarajeva) i prezentirala argumente u korist gotovinskog plaćanja, a druga negacijska (JU Srednjoškolski centar "Istočna Ilidža" iz Istočnog Sarajeva) koja je zastupala bezgotovinsko plaćanje,  pokazale su izvanrednu pripremljenost i znanje u ovoj sferi finansija, zrelost razmišljanja i korektno apliciranje prema stavovima suprotne ekipe. U završnoj riječi suci su istakli kako je odluku o pobjedniku bilo teško donijeti s obzirom na dobro argumentovane stavove obje ekipe.

Organizovanje debate bila je prilika za upoznavanje učenika o pojedinim važnim temama iz oblasti finansijske edukacije, a istovremeno, CBBiH, u saradnji s EFSE – DF, obilježila je i Svjetsku sedmicu novca (Global Money Week) koja se već godinama obilježava u cijelom svijetu na inicijativu Međunarodnog pokreta za finansijsku edukaciju djece i omladine (Child and Youth Finance International).

Obilježavanjem Svjetske sedmice novca provode se različite aktivnosti čiji je cilj inspirisati djecu i mlade da uče o vrijednostima i tokovima novca, štednji i njenom značaju i drugim pitanjima iz oblasti finansija. Na ovaj način želi se postići veći stepen finansijske pismenosti i uključenosti mladih i djece, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću CBBiH. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Promet karticama u BiH porastao za 14,85 posto

CBBiH - Godišnji rast realnog BDP-a u četvrtom kvartalu 2023. iznosio 1,7 posto

Visoki predstavnik izrazio punu i nedvosmislenu podršku Centralnoj banci BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo