Kultura     | 16.03.2018. 17:20 |

Izložbom 'Proljeće' Ismeta Rizvića simbolično obilježen početak proljeća

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Izložba akvarela Ismeta Rizvića "Proljeće" otvorena je danas u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo, u saradnji Bošnjačkog instituta i te općine.

Otvorenju izložbe su prisustvovali direktorica Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića Amina Rizvanbegović Džuvić sa saradnicima, predstavnici medija te učenici Osnovne škole "Meša Selimović".

Uime Općine Novi Grad Sarajevo prisutne je pozdravio pomoćnik načelnika Općinske službe za lokalnu samoupravu Ahmet Zećo koji je poželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo saradnjom ostvarenom prošle godine, a ove nastavljena sa institucijama kulture.     

- Ismet Rizvić jedan je od naših najznačajnijih slikara koji je radio tehnikom akvarela. Tokom trideset i pet godina umjetničkog rada učestvovao je na velikom broju kolektivnih izložbi i priredio devet samostalnih, a osim u umjetničkim galerijama i muzejima u BiH, velik broj Ismetovih slika nalazi se u privatnim zbirkama u zemljama diljem Evrope, zatim u Americi, Indiji itd. Ovo je samo dio zbirke koju je Bošnjačkom institutu poklonila supruga Ismeta Rizvića - kazala je direktorica Bošnjačkog instituta Rizvanbegović Džuvić.

Kolekcija doniranih radova Ismeta Rizvića u Bošnjačkom institutu dobila je poseban ekspozicioni tretman - odvojenu prostoriju pod nazivom "Galerija Ismet Rizvić", čime je mnogobrojnim posjetiocima data mogućnost da se potpunije upoznaju sa bogatim stvaralačkim djelom ovog istaknutog bh. umjetnika akvarelske tehnike.

Dvadeset originalnih djela iz ove postavke može se pogledati u Galeriji Općine Novi Grad Sarajevo do 6. aprila, saopćeno je iz Press službe Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Lik i djelo Jovana Divjaka predstavljeni izložbom u Historijskom muzeju BiH

Otvorena izložba fotografija 'Duvanjski memento'

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana