Bosna i Hercegovina     | 16.03.2018. 17:06 |

Danielsson: Ministarski sastanak u Sarajevu održava se u bitnom trenutku (VIDEO)

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 16. marta (FENA) - Tokom sastanka u Sarajevu ministara vanjskih poslova zapadnog Balkana (WB6), glavni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Christian Danielsson izjavio je na pres-konferenciji da se ovaj skup održava u kontekstu nove strategije Evropske unije, koja sadrži vrlo jasne principe za zemlje zapadnog Balkana u njihovom nastojanju da se pridruže evropskoj zajednici.

Danielsson je potcrtao pomirenje kao vrlo bitnu stavku među tri pravila u toj strategiji, koja zemlje moraju slijediti žele li postati dio EU. Također je kazao da su ostala dva pravila - reforma što treba da dovede do vladavine prava, kao i potrebna ekonomska reforma.

Na današnjem sastanku učesnici su naglasili ključni značaj regionalne suradnje za sve te tri oblasti, kazao je.

Po Danielssonovim riječima, razgovarano je također o ulaganjima u infrastrukturu u regiji, konkretno kad je riječ o Bosni i Hercegovini, u izgradnju Koridora 5C, a također i o ulaganjima u digitalizaciju te stvaranju mnogo bolje klime za razvoj ekonomije. Govoreno je i o sigurnosnim pitanjima te borbi protiv korupcije i kriminala u regiji, kazao je Danielsson.

Njegov zadatak na skupu, rekao je, bio je da izrazi snažnu podršku nastojanjima predviđenim u novoj evropskoj strategiji.

Sastanak u Sarajevu održava se u vrlo značajnom trenutku jer su pitanja o zapadnom Balkanu u samom vrhu agende Evropske unije. Dodatni zamah daje i bugarsko predsjedavanje Evropskom unijom, kao i predstojeći majski samit regionalnih zemalja u Sofiji, zaključio je Danielsson.

Učesnica  današnjeg sastanka, zamjenica premijera i ministrica vanjskih poslova Bugarske Ekatarina Zaharieva, kazala je na pres-konferenciji da u zadnjih šest mjeseci, drugi put boravi u Sarajevu jer su u toku pripreme za samit o zapadnom Balkanu u Sofiji, ali i za samit u Londonu za predstojeće ljeto.

Na sastanku su naglašene pozitivne ideje za unapređenje regionalne suradnje.

 - Želimo cijeli taj proces dovesti u nezaustavljivu fazu. Povezivanje zemalja u regionu na osnovu ekonomskih projekata je vrlo važno, a želimo i konkretne mjere da bi građani osjetili stvarnu, pozitivnu razliku - rekla je bugarska ministrica vanjskih poslova.

Konektivnost se u ovom slučaju odnosi i na fizičko povezivanje ljudi, poslovne zajednice, omladine itd., dodala je, a ne samo na infrastrukturne ili projekte u oblasti telekomunikacija jer povezivanje doprinosi miru i stabilnosti, a nova evropska strategija donosi šest vrlo konkretnih inicijativa predviđajući razvoj svake zemlje pema tempu koji njoj odgovara.

Bugarska ministrica je najavila da će predstojeći majski samit u Sofiji pokušati da dodatno osnaži evropsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana.

Domaćin današnjeg sastanka regionalnih ministara Igor Crnadak naglasio je na pres-konferenciji zajedničku konstataciju učesnika da treba nastaviti izgrađivati što bolje odnose u regiji, sa što više konkretnih projekata s efektima za građane zemalja opredijeljenih za članstvo u Evropskoj uniji.

Na sastanku su naglašena velika očekivanja od majskog samita u Bugarskoj jer će biti prvi te vrste nakon samita održanog u Solunu, a postoji opća opredijeljenost da urodi što boljim rezultatima.

Kako je naglasio Crnadak, danas je razgovarano također o pripremama za predstojeći julski samit u Londonu u okviru Berlinskog procesa čiji nastavak treba između ostalog fokusirati na konkretne projekte ekonomskog napretka i jačanja poduzetništva.

Na sastanku je bilo riječi i o novoj strategiji Evropske unije za zapadni Balkan kao dodanom podstreku i naglašenom opredjeljenju da ova regija postane dio evropske zajednice.

Za Bosnu i Hercegovinu je važno što je borba protiv korupcije i za osnaživanje vladavine prava stavljena kao prva evropska inicijativa u tom kontekstu, zaključio je Crnadak.

Drugi dio ministarskog susreta WB6, u čijem je dosadašnjem dijelu usvojena zajednička izjava učesnika, predviđen je za vačeras na Jahorini, a tokom dana se u Sarajevu održava i ministarska konferencija Fonda za zapadni Balkan, kojem je domaćin također Ministarstvo vanjskih poslova BiH.

Tokom popodneva, ministrima će se pridružiti i državni ministar za Evropu i Ameriku u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije Alan Duncan.

 U zajedničkoj izjavi su učesnici skupa potvrdili posvećenost jačoj regionalnoj suradnji, naglasili da cijene kontinuirani angažman Evropske unije u podršci stabilnosti i jačanju političkih i ekonomskih veza unutar i s regionom. Pozdravili su potvrđenu nedvosmislenu podršk Evropske unije evrpskoj perspektivi za zapadni Balkan, kao što je naglašeno u dokumentu Evropske komisije „Vjerodostojna perspektiva za proširenje i unapređenje angažmana EU sa zapadnim Balkanom“.

- Vjerujemo da je vjerodostojna perspektiva za pristup Evropskoj uniji ključni podsticaj za trasformaciju našeg regiona, što uvodi dodatnu dinamiku provođenju neophodnih reformi. U tom smislu, naglašavamo važnost Akcionog plana za podršku transformacije zapadnog Balkana, koji se sastoji od šest vodećih inicijativa Strategije. Radujemo se operacionalizaciji ovih vodećih inicijativa koje će zahtijevati konkretnu podršku iz evropskih institucija, kao i od zamalja članica Evropske unije i međunarodnih finansijskih institucija - navedeno je između ostalog u zajedničko izjavi učesnika današnjeg ministarskog sastanka WB6.

 

Pogledajte http://fena.ba/video/1555

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10woUCGqInldCLJnDdSHJgvswYZirsmZX?usp=sharing

 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Supruga Navaljnog u Briselu na sastanku ministara vanjskih poslova EU

Razriješena dvojica makedonskih ministrira

Butković i Katić o spajanju Ravnog i Hutova s cestom Stolac-Neum i granicom s RH (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo