Bosna i Hercegovina     | 17.03.2018. 12:11 |

Vodostaji svih rijeka na području USK u blagom opadanju

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Vodostaji svih rijeka i rječica na području Unsko-sanskog kantona i dalje su u blagom opadanju, tako da se nastavlja normaliziranje stanja u gradovima i općinama u kojima je došlo do izlijevanja vodotoka iz korita, navodi se u redovnom izvještaju Operativnog centra Federalne uprave civilne zaštite.

Vodostaj rijeke Une u Bihaću u 7 sati iznosio je 105 cm (jučer u isto vrijeme je iznosio 109 cm) i u blagom je opadanju.                                                                 

Rijeka Mutnica u Cazinu se puvukla u korito. Preko mosta prema Vilenjači obustavljen je saobraćaj, na putu Stijena - Vilenjača.                                                                  

Vodostaji rijeka Sane i Sanice u općini Ključ i dalje su u opadanju. Rijeke su se izlile na poljoprivredno zemljište i nema ugroženih objekata.                                          

Stanje vodostaja rijeke Sane u općini Sanski Most i svih njenih pritoka je u opadanju. Stanje s podzemnim vodama je također u opadanju u svim poplavljenim područjima, voda se povukla iz svih dosad poplavljenih naselja. Pristupni putevi više nisu ugroženi i odvija se normalna komunikacija do svih naseljenih područja.                                       

Vodostaj rijeke Une u općini Bosanska Krupa u 7 sati iznosio je 242 cm, a  jučer je u isto vrijeme bio 253 cm.                                                                                           

Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu, duž cijelog toka kroz Posavski kanton.

Visina vodostaja izmjerena jutros u 7 sati na vodomjernim stanicama iznosila je u Bosanskom Brodu 734 cm (pripremno stanje) jučer 712 cm, Bosanskom Šamcu 582 cm (pripremno stanje) jučer 575 cm, Orašju 799 cm (pripremno stanje), a jučer 794 cm.

Vodostaj na brani HA Modrac u Tuzlanskom kantonu jutros u 7 sati bio je 198,97 m.n.m. (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u isto vrijeme, nivo je niži za 17 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 57,00 m3/s.

Vodostaj rijeka i svih vodenih tokova na području Zeničko-dobojskog kantona u granicama je normalnog.

Vodostaj rijeke Trebižat, na vodomjernoj stanici Humac u Zapadnohercegovačkom kantonu jutros u 7.45 sati iznosio je 279 cm, dok je jučer iznosio 262 cm (na 280 cm počinje redovna obrana od poplava).

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu, po mjerenju u 7.45 sati, vodostaj rijeke Neretve u Mostaru iznosio je 527 cm (redovna odbrana od poplave 850 cm), Trebižat Humac 279 cm (redovna odbrana od poplave 280 cm), Krupa Dračevo 179 cm (redovna odbrana od poplave 300 cm). Vodostaj Bregave Stolac u 7 sati iznosio je 100 cm (redovna odbrana od poplave 110 cm), a Bune 279 cm (redovna odbrana od poplave 265 cm) - saopćio je Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite, na osnovu izvještaja iz kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a, FHMZ-a i Agencije za vodno područje rijeke Save.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Stanje na požarištima u Neumu i Konjicu stabilno, gori deponij u Čapljini

Neumu i dalje potreba helikopter, u Konjicu situacija zadovoljavajuća

Nepromijenjeno stanje na požarištima u Neumu i Konjicu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'