Bosna i Hercegovina     | 17.03.2018. 11:18 |

Čubrilović: Bojkot rada parlamenta RS-a nikome ne odgovara

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17. marta (FENA) - Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Nedeljko Čubrilović izrazio je nadu da će rasprava o interpelacijama opozicije, najavljena u parlamentu za 20. mart, proći u argumenovanoj razmjeni mišljenja, te da se neće izlaziti iz okvira predviđenih parlamentranim poslovnikom.

- Bojkot rada parlamenta nikome ne odgovara - rekao je Čubrilović ističući da zbog izborne godine svi poslanici žele medijski prostor.

Na zahtjev opozicije kroz predložene interpelacije traži se razmatranje stanja u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema te upravljanja javnim preduzećima u tom bh. entitetu.

Predsjednik parlamenta kaže da se o ovim temama već raspravljalo u okviru poslaničkih pitanja, predloženih zakona i strategija.

Interpelacije, u kojima se traži da se raspravlja o teškom stanju u ovim sektorima, opozicionari su predali u entitetski parlament još prošle godine.

U tekstu interpelacije o stanju u zdravstvu je 12 pitanja na koja je Vlada RS-a, po skupštinskom poslovniku, morala da odgovori u roku od 60 dana.

Opozicionari tvrde da je stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu RS alarmantno, navodeći da Fond zdravstvenog osiguranja ima dug od 450 miliona KM, a da zdravstvene ustanove u RS-u duguju oko 700 miliona KM, odnosno da ukupan dug u zdravstvu RS iznosi 1,1 milijardu KM.

Čubrilović, koji je i potpredsjednik DNS-a, i danas je ponovio da on neće biti kandidat za predsjednika RS-a te istakao da je ta stranka pripremila platformu za razgovore s budućim koalicionim partnerima.

- Sigurno nećemo ići na uslovljavanja, a očekujemo razumijevanje koalicionih partnera za naše zahtjeve, koji su u skladu s veličinom naše partije – rekao je potpredsjednik DNS-a, koji je već godinama u koaliciji s SNSD i socijalistima.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo