Sport     | 17.03.2018. 11:51 |

U Banjoj Luci festival šaha 'Matirajmo predrasude'

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 17. marta (FENA) - Festival šaha "Matirajmo predrasude", na kojem se takmiči 125 šahista iz Srbije, Hrvatske, Danske i BiH, počeo je danas u Banjoj Luci.

Uime organizatora, Škole šaha "Skakač" iz Banje Luke, njen predsjednik Branko Tomić je rekao da četiri godine na ovaj način razvijaju saradnju među različnim društevnim grupama i mutikulturalnost.

- Posebno mladima želimo da pružimo nova saznanja i iskustva i njih je na ovom turninu oko 50 posto – naglasio je Tomić.

Cilj Škole šaha "Skakač" je, kaže, omasovljenje šaha među mlađom populacijom, a rezultat dosadašnjeg rada su i dva fide majstora, a vjeruje da su Maša i Bojan Maksimović budući bh. olimpijci.

Bojan Maksimović je lani s 14 godina postao najmlađi banjalučki šahista sa titulom FIDE majstora. Već sedam godina bavi se šahom i potigao je značajne rezultate. 

Među učesnicima ovog, kako je rečeno, šahovskog turnira prijateljstva je i Zoran Ljikar iz Hrvatske, koji godinama igra šah, ali i trenira nove generacije.

Festival šaha "Matirajmo predrasude" otvoren je revijalnom brzopoteznom šahovskom partijom između predsjednika Narodne skupštine RS-a Nedeljka Čubrilovića i Dejana Travara, predstavnika banjalučke Gradske uprave, koja je podržala ovu manifestaciju. 

Čubrilović ističe da šah nije samo sport, već i umjetnost, filozofija i matematika.

- Dobro je vidjeti posebno mlade ljude da se na ovaj način organizuju, druže, razvijaju svoju kreativnost i pokazuju maštu - rekao je Čubrilović, ističući da šah spaja ljude.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Svjetska premijera filma 'Hako' reditelja Josipa Pejakovića na međunarodnom festivalu u Beogradu

Festival 'Dani Jurislava Korenića' otvara predstava 'Bilo jednom na brijunima' Kokana Mladenovića

Večeras počinje 21. TKT Fest - Festival otvara predstava Zijaha Sokolovića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo