Bosna i Hercegovina     | 17.03.2018. 12:57 |

SDP: Zaštititi granicu BiH, potrebna hitna sjednica Vijeća ministara

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Socijaldemokratska partija BiH poziva predsjedavajućeg Denisa Zvizdića da sazove hitnu sjednicu Vijeća ministara sa samo jednom temom – Poroznost bosanskohercegovačke granice kao veliki sigurnosni problem, saopćeno je iz ove stranke.

-U više navrata se javnost uvjerila, a i institucije su priznale, da se naša granica sa susjednim zemljama ne kontroliše u dovoljnoj mjeri, da je prilično jednostavno moguće ilegalno preći granicu, te da se ovim problemom državni vrh skoro pa i ne bavi. Informacije o nedostatku više stotina graničnih policajaca, te vrlo lošim uslovima rada, uz najavu velikog migrantskog talasa koji bi ovo proljeće mogao pogoditi BiH koja se našla na migrantskim rutama, više je nego ozbiljno upozorenje i alarm za hitno djelovanje Vijeća ministara - navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.

Iz ove stranke ističu da pitanje kontrole naše granice nije samo sigurnosno pitanje vezano za prijeteću migrantsku krizu.

-Postavlja se pitanje da li migrantska kriza koja aktuelizira ove nedostatke predstavlja potvrdu da se trgovina narkoticima, oružjem, ali i trgovina ljudima bez većih problema odvija u dijelovima gdje naša granica nije adekvatno kontrolisana. Iznenađujuće veliki priliv migranata u posljednja 3 mjeseca koji su ilegalno prešli granicu i ušli u Bosnu i Hercegovinu najbolje to ilustruje - navodi se u saopćenju.

SDP smatra da ovo pitanje nadilazi dnevnu politiku i tiče se svih u Bosni i Hercegovini i zbog toga zahtjeva odgovornost i kredibilitet.

-Zbog toga još jednom pozivamo na hitnu reakciju Vijeća ministara, sazivanje sjednice, te izražavamo spremnost da u svom opozicionom parlamentarnom kapacitetu učestvujemo u svim aktivnostima u pravcu rješavanja pomenutih problema. Nevezano za aktuelni problem masovnih ilegalnih prelazaka granice, opravdanim se može ocijeniti i strah roditelja za vlastitu djecu koja u slučaju otmice mogu biti prevezena van granica BiH veoma brzo i bez prepreka - saopćeno je iz SDP-a.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Od početka godine u Hrvatskoj uhićeno 592 krijumčara migranata- ministar

Božinović: Na državnoj granici nema napetosti i pucnjave, a što bi neki htjeli

Kurti: Oružane snage Srbije koriste redovite vježbe za provokacije u blizini granice s Kosovom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo