Sport     | 17.03.2018. 19:15 |

Berbić: Prošla sezona izuzetno uspješna za bh. biciklizam

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 17. marta (FENA) - Na redovnoj godišnjoj skupštini Bicikističkog saveza Bosne i Hercegovine, održanoj danas u prostoru Olimpijskog muzeja na Zetri, dodijeljene su nagrade i pehari najuspješnijim klubovima i pojedincima u BiH.  

Po riječima predsjednika BSBiH Zlatka Berbića, prošla sezona za bh. biciklizam bila je izuzetno uspješna na međunarodnim takmičenjima. Lejla Tanović plasirala se među 70 najboljih biciklistikinja na svijetu. Na Balkanskom pvenstvu osvojila je zlatnu medalju i tako našoj zemlji donijela prvo međunarodno odličje u ovom sportu. 

Berbić je također pohvalio sjajan nastup i našeg mladog bicikliste Huseina Selimovića, koji je kao kadet bio među najboljim takmičarima na Balkanskom prvenstvu u svojoj kategoriji. 

- Uz Selimovića, koji predstavlja budućnost bh. biciklizma, imamo  grupu mladih talentovanih takmičara od kojih želimo da napravimo buduće šampione. To je cilj koji je sebi postavio Upravni odbor koji je prošle godine preuzeo madnat na četiri godine. BSBiH će u ovoj godini organizirati 20-ak utrka u okviru Premijer ligi BiH u mountain bikeu - kazao je Berbić za Fenu.

Po njegovim riječima, na Skupštini je usvojen rad novih selekcija koje žele da ojačaju kroz reprezentativne nastupe, a jedan od ključnih zadataka BSBiH biće promocija bicikilizma među rekreativcima.

- Ove godine planiramo za uvedemo  službene  kartice  BSBiH za rekreativce, koji će za  nekih 20 KM moći dobiti popuste kod servisa,  klubova ili mjesta koje mi prepoznamo kao partnere BSBiH u budućnosti. Na  taj način želimo da reformiramo sevez, prije svega finansijski kao i da tom aplikacijom privučemo mlade ljude - kazao je Berbić.

Ove godine u Sarajevu će se održati Balkansko prvenstvo u downhillu, novoj biciklističkoj disciplini koja je ove godine dobila svoju registracijsku formu. Za ovo takmičenje do sada je prijavljeno šest država. 

- Vjerujemo da će takmičenje biti atraktivno i da će Sarajevo  dobiti izazovnu trku za mlade ljude - kazao je Berbić. 

U BSBiH trenutno djeluje 29 klubova sa 150 aktivnih takmičara.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Biciklizam - Lejla Njemčević na vrhu sjetske UCI ranking liste 

Njemčević: Želim se upisati u historiju kao jedna od najboljih biciklistkinja svih vremena

Posljednja Ćiro biciklijada u 2023 godini promovirala cikloturističke potencijale grada Stoca

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom