Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 11:48 |

Sejdić: Rome na području KS tišti veliki broj nezaposlenih

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 19. marta (FENA) – Kako bi iznašli sistemsko rješenje za izazove s kojima se suočavaju Romi, a to je obrazovanje, zdravstvena zaštita, zapošljavanje, te stambeno zbrinjavanje, Misija OSCE-a u BiH je u ponedjeljak organizirala okrugli stol o položaju Roma u Kantonu Sarajevo.

Predstavnici OSCE-a, općina, centara za socijalni rad, kantonalnih ministarstava, te romskih udruženja su ukazali na važnost podizanja svijesti kantonalnih organa vlasti, entitetskih ali i državnih o položaju Roma.

Mentor za pitanje Roma pri Misiji OSCE-a Dervo Sejdić je kazao da je OSCE radio istraživanja na osnovu kojih je zaključeno da je potrebno pružiti pomoć institucijama u KS-u, izgraditi strategiju rješavanja problema Roma.

- Ono što Rome na području KS tišti je veliki broj nezaposlenih a to za posljedicu ima otežano školovanje djece, zdravstvena zaštita, kao i socijalno stambeno zbrinjavanje, jer Romi nemaju svoja građevinska zemljišta – kazao je Sejdić.

Podsjetio je da EU kroz svoju socijalnu platformu za Rome 2020. godine nalaže BiH da kreira politike i da ih budžetira  kao i da sagleda finansijske potrebe, te najavio da će uskoro će biti održana i donatorska konferencija za zapadni Balkan posvećena Romima i očekuje da će EU izaći sa svojim fondovima prema BiH za rješavanje tih problema.

- Želimo da podignemo svijest kantonalnih lokalnih vlasti o problemima Roma, da zajedno s njima vidimo koje su to potrebe i da tražimo rješenje kako pomoći. S obzirom da je romska populacija u BiH rizična populacija u smislu socijalnih potreba, direktor JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo Adnan Podžo kaže da su i korisnici usluga Centra kao svi  članovi društva koji su u stanju socijalne potrebe.

- U Centru za socijalnu rad ne postoji razlika po nacionalnoj, rodnoj ili bilo kojoj pripadnosti, a usluge se pružaju u vidu toplog obroka, jednokratne ili izuzetne novčane pomoći za liječenje. Te usluge su dostupne svim građanima KS – kazao je Podžo.

Na današnjem okruglom stolu će učesnici razmijeniti informacije o zabilježenim slučajevima diskriminacije i problemima s kojima se svakodnevno susreću u romskim zajednicama.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Uk i Mesihović obišli gradilište Univerzitetske biblioteke u Sarajevu

KS-Trudnicama od 38. sedmice trudnoće do porođaja biće dovoljna jedna uputnica za preglede i porod

Ministrica Hota-Muminović i sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekt 'Stazom sjećanja'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo