Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 12:45 |

Članovi Delegacije PSBiH učestvovali na sastanku Stalnog odbora PSSEECP-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Zamjenici predsjedavajućeg Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Bariša Čolak i Momčilo Novaković učestvovali su na sastanku Stalnog odbora PSSEECP-a na Bledu.

Na sastanku je usvojen Nacrt završne deklaracije PSSEECP-a koja će biti usvojena na plenarnom zasjednja PSSEECP-a 13. i 14. aprila u Ljubljani.

U tom dokumentu ponovno je potvrđena važnost procesa proširenja Evropske unije, kao mehanizma za osiguranje mira, stabilnosti i sigurnosti u regiji. Istaknuto je i to da su integracije u regionalne i podregionalne organizacije komplementarne s evropskim i euroatlantskim integracijama, a iskazuje se i svjesnost da integracije i saradnja između regionalnih i podregionalnih organizacija i foruma stvara novu sinergiju i dodatnu vrijednost.

Također, u Nacrtu završne deklaracije podsjeća se na aktivnosti i projekte Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) kao sveinkluzivne regionalne organizacije, koje su usmjerene na uvođenje održive i pozitivne promjene u jugoistočnoj Evropi.

U vezi s tim, izražava se uvjerenje da bliža saradnja između PSSEECP-a i RCC-a predstavlja priliku da se lakše ostvare zajednički ciljevi, kao što su snažnije privrede i održivi razvoj, vladavina prava i veća sigurnost u jugoistočnoj Evropi.

U Nacrtu završne deklaracije istaknuto je i to da je perspektiva za članstvo u EU i dalje glavni faktor za ostvarivanje reformi, stabilnosti i sigurnosti u regiji, te da proces proširenja EU predstavlja nezamjenjiv instrument za jačanje posvećenosti evropskim integracijama učesnica PSSEECP-a koje su na svom putu ka članstvu u EU.

Na sastanku Stalnog odbora PSSECP-a razgovarano je i o Platformi za saradnju u oblasti upravljanja internetom u Jugoistočnoj Evropi (SEEDIG), kao i o Programu rada PSSEECP-a za ovu i narednu godinu - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'