Najave     | 19.03.2018. 14:41 |

Međunarodna konferencija 'Slobodni i fer mediji – pošteni izbori'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Međunarodna konferencija "Slobodni i fer mediji - pošteni izbori" bit će održana sutra na Jahorini, u okviru projekta Monitoring medija u izbornom procesu koji za Koaliciju za slobodne i poštene izbore "Pod lupom" u okviru BASE projekta provodi Konzorcij Udruženje BH novinari/BORAM.  

Na konferenciji će biti razmatrana uloga medija u demokratskim procesima, posebno u izbornom periodu kada se intenzivira javna komunikacija. Akcenat je na fer i profesionalnom izvještavanju o predizbornim događajima i kampanji političkih subjekata. Projekt je posvećen i građanima - u kojoj mjeri vjeruju izbornom procesu, čime se vode kada odlučuju za koga će glasati, te iz kojih medija crpe najviše informacija – saopćili su organizatori.

U saopćenju se navodi da je konzorcij proveo istraživanje javnog mnijenja koje se bavilo upravo ovim segmentom, kao i monitoring medija u vrijeme predizborne kampanje za Lokalne izbore 2016. Također, formirana je ekspertna grupa za analizu medijskog zakonodavnog okvira i etičkih pravila za rad medija u vrijeme predizborne kampanje.

Analizom zakonskog okvira i pravila za rad medija došlo se do preporuka za unapređenje odredbi 16. Izbornog zakona BiH, koje će biti predložene Parlamentu BiH i Centralnoj izbornoj komisiji na usvajanje sa fokusom na institucionalnu zaštitu novinara i medija od političkih pritisaka, prijetnji i zabrane pristupa predizbornim skupovima.

Ekspertna grupa radila je i na analizi klauzula zakona i propisa koje se odnose na pozicioniranja uloga regulatora i samoregulatora, te organizovala konsultacije s medijima, regulatornim tijelima, vlastima i novinarima, kako bi izmjene postale dio zagovaračkih aktvnosti svih strana.

U saopćenju se navodi da je, kao rezultat njenoga rada, predložena nova terminologija i preciznije definiranje pojedinih područja Poglavlja 16 Izbornog zakona, kojima se sistematičnije zabranjuje diskriminacija i govor mržnje u medijima, pojačava jednakost u besplatnim medijskim predstavljanjima na javnim RTV stanicama i ubrzava procedura rješavanja žalbi kod Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Također, identifikovana je i jasna slika percepcije građana o izbornom procesu kao i lista najkredibilnijih institucija i organizacija tokom izbora kao i najkredibilnijih medijskih izvora. U BiH, prema rezultatima istraživanja dvije trećine stanovnika ne vjeruje da su izbori pošteni, dok u medije imaju povjerenja, posebno u TV i internet.

Konferencija "Slobodni i fer mediji - pošteni izbori" će biti prilika za stručnu inter-profesionalnu debatu o navedenim pitanjima, te razmjenu iskustava i najboljih praksi iz naše regije  o ulozi medija u izborima, ali i o ulozi svih drugih učesnika u izbornom procesu: civilnog društva, regulatora i izbornih tijela, saopćili su organizatori konferencije.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Izbori za Hrvatski sabor: Do 16.30 sati na izbore izašlo 28.003 birača u BiH

Milanović: Pregovori o ulasku BiH u EU trajat će duže od 500 godina

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'