Bosna i Hercegovina     | 19.03.2018. 14:22 |

Čordaš: Nastavak podrške obnovi i izgradnji vjerskih objekata

FENA Saopćenje

TESLIĆ, 19.marta (FENA) - Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske godina (RS) ulaže značajna sredstva za obnovu vjerskih objekata i neophodne infrastrukture kako bi osiguralo što bolje životne uslove, kako za povratnike tako i za domicilno stanovništo na području teslićke općine.

-Trenutno su u toku aktivnosti na realizaciji projekta izgradnje mosta u Gornjoj Komušini. Ministarstvo će za ovaj projekt izdvojiti polovinu potrebnih sredstava. Izgradnja mosta važna je ne samo za povratnike u ovaj kraj, nego i za mnogobrojne vjernike koji svake godine pohode ovo čuveno Marijansko svetište Gospe Kondžilske - istakao je resorni ministar Davor Čordaš, koji je danas prisustvovao proslavi Patrona župe sv. Josipa u Tesliću.

Dodao je da će Ministarstvo i u narednom periodu nastaviti da pruža podršku obnovi i izgradnji vjerskih objekata, jer, kako je saopćeno iz tog resora Vlade RS-a, samo na područjima gdje se oni obnavljaju i grade postoje uslovi za održivi povratak.

U proteklih šest godina na prostoru teslićke općine uloženo je u projekte obnove vjerskih objekata, obnove i rekonstrukcije stambenog fonda i infrastrukture, te u održivi povratak i razvojni program više od 900.000 KM. Samo za obnovu doma kulture u mjestu Podkondžilo u Mjesnoj zajednici Gornja Komušina i modernizaciju puta u selu Bardaci uloženo je oko 125.000 KM.

Kroz Potprojekt BH2 Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u ovoj lokalnoj zajednici bit će izgrađeno 29 kuća za povratničke i interno raseljene porodice, dok će se u okviru Potprojekta BH4, čija je prva faza realizacije u toku, biti izgrađeno 28 kuća za hrvatske povratnike.

Ukupna vrijednost ova dva potprojekta u okviru kojih će biti biti izgrađeno 57 kuća za povratnike, izbjegla i raseljena lica, iznosi 2.000.000 KM.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Javni poziv za podnošenje prijava za obnovu individualnih stambenih objekata s ciljem povratka u Brčko distrikt BiH

Potpisana 122 ugovora u okviru projekta održivog povratka

Opština Teslić dobila dva nova sportska terena i dječije igralište uz podršku EU

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana