Najave     | 19.03.2018. 14:47 |

Međunarodna konferencija o kibernetičkoj sigurnosti sutra u KC 'Kralj Fahd'

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 19. marta (FENA) - Međunarodna konferencija „Kibernetička sigurnost 2018“, koju u Sarajevu organizira Kulturni centar „Kralj Fahd“ bit će održana sutra uz učešće stručnjaka iz BiH i regiona.

Prezenteri su ekesperti iz Srbije, Makedonije, Slovenije, Kraljevine Saudijske Arabije te iz BiH  koji će, kroz 11 prezentacija  i panel diskusije, analizirati različite aspekte kiberentičke sigurnosti koja je vrhu globalnih tema današnjice.

U radu sutrašnje međunarodne konferencije o kibernetičkoj sigurnosti će sudjelovati i Hani Mominah, ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH,Toni Pavloski, zamjenik šefa ureda Vijeća Europe u Sarajevu.

Iz Vijeća Evrope učesnica konferencije bit će Mariana Chicu koja će  izlagati o temi "Pranje novca i rizici koji se odnose na virtuelne monete", dok će o  trendovima u oblasti kibernetičke sigurnosti, - globalnim, evropskim i domaćim aspektima govoriti dr. Sabina Baraković iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Regionalna saradnja za sigurniji kibernetički prostor tema je izlaganja dr. Nebojše Jokića koji  dolazi iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Iz Ministarstva odbrane Republike Makedonije, sa Vojne akademije, učesnik konferencije u Kulturnom centru Kralj Fahd je i prof. dr. Mitko Bogdanoski koji će izlagati o temi  “Budućnost sigurnosti kibernetičkog prostora“.

Iskustva slovenačkog  SI-CERT-a u rješavanju kibernetičkih incidenata bit će tema izlaganja dr. Gorada Božiča iz Ljubljane. Iz Fortinet kompanije, o sigurnosnim rješenjima govorit će Tomislav Tucibat, a Ahmad Arafat  također iz Fortinet-a izlagat će o temi “Unaprijeđenje zaštite od kibernetičkih prijetnji. Prezenter na konferenciji   iz “Logos centra“ je dr. sci. Vladica Babić koji će govoriti na temu “Kibernetički terorizam". Iz Kraljevine Saudijske Arabije na konferenciji o kibernetičkoj sigurnosti govorit će predstavnici ELM kompanije.

Također i prof. dr. Jasmin Ahić sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu izlagat će na temu kontekstu povjerljivosti, integriteta i dostupnosti kibernetičkih incidenata, te međunarodnoj suradnji u ovoj oblasti.

Tokom konferencije bit će upriličena panel diskusija za studente Elektrotehničkih fakulteta u Sarajevu, Istočnom Sarajevu i Mostaru, koji su budući informatičari.

Predstojeću međunarodnu konferenciju o kibernetičkoj sigurnosti, Kulturni centar "Kralj Fahd" u Sarajevu kao domaćin i organizator, dočekuje u  ozračju dobitnika Plakete Grada Sarajeva koja će biti uručena 6. aprila, na Dan oslobođenja glavnog grada BiH.  

Prošle godine u martu je KC "Kralj Fahd" organizirao prvu konferenciju o kibernetičkoj sigurnosti, a namjera je da svake godine  ova konferencija bude organizirana u Sarajevu i na taj način dao doprinos društvenoj zajednici u kojoj ova kulturna ustanova iz Kraljevine Saudijske Arabije djeluje.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

U Sarajevu konferencija o razvoju sektora vodnih usluga u BiH

U Sarajevu u maju Prva konferencija nacionalnih manjina u BiH

MO i OSBiH domaćini NATO Konferencije strateških vojnih partnera MSPC 24

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta