Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 07:22 |

Narodna skupština RS-a o interpelacijama opozicije

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 20. marta (FENA) – Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (RS) trebalo bi danas da razmatraju interpelacije opozicije o stanju u oblasti zdravstvenog i penzionog sistema te upravljanju javnim preduzećima u tom bh. entitetu.

Interpelacije, u kojima se traži da se raspravlja o teškom stanju u tim sektorima, predali su u entitetski parlament još prošle godine.

U tekstu interpelacije o stanju u zdravstvu je 12 pitanja na koja je Vlada RS-a, po skupštinskom poslovniku, morala da odgovori u roku od 60 dana.

Opozicionari tvrde da je stanje u zdravstvenom i penzionom sistemu RS alarmantno, navodeći da Fond zdravstvenog osiguranja ima dug od 450 miliona KM, a da zdravstvene ustanove u RS-u duguju oko 700 miliona KM, odnosno da ukupan dug u zdravstvu RS iznosi 1,1 milijardu KM.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović smatra da su interpelacije "klasično politikanstvo", ali da opozicija ima pravo da traži bilo šta, pa tako i izglasavanje nepovjerenja Vladi.

Cvijanović je za banjalučku ATV navela da opozicija nikoga ne može da ubijedi u kredibilnost onoga što govori.

Interpelacije su na dnevnom redu nastavka redovne sjednice entitetskog parlamenta. Odmah po završetku te sjednice počet će i 24. redovna sjednica Narodne skupštine RS-a.

Na predloženom dnevnom redu novog zasjedanja su, između ostalog, izmjene i dopune zakona o osnovnom i visokom obrazovanju.

Pred poslanicima će se, između ostalog, naći i Prijedlog zakona o posebnom Registru osoba pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo