Ekonomija     | 20.03.2018. 11:02 |

Potpisan Sporazum za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara BiH i NR Kine

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o gospodarsko-tehničkoj suradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara BiH i NR Kine u vrijednosti 20 miliona juana, odnosno 2,6 miliona eura.

Ministar Bevanda je nakon potpisivanja sporazuma kazao da su već potpisali sličan sporazum 2017. godine u iznosu od 4,9 miliona eura, čime je osigurano finansiranje sigurnosne opreme za graničnu policiju.

Po njegovim riječima, današnjim sporazumom je osiguran novi grant od 2,6 miliona eura, a njegovu namjenu će utvrditi Vijeće ministara BiH u pregovorima s kineskom stranom. Bit će definirana posebnim sporazumom koji će biti naknadno zaključen.

Siguran sam, dodao je Bevanda, da će ta sredstva, kao i do sada, biti usmjerena na dobrobit svih građana BiH.

- Isto tako, jako mi je drago da naša vanjskotrgovinska razmjena ide uzlaznim smjerom, da je angažman veleposlanice i njenih suradnika takav da pokušavamo da naši proizvodi dospiju na kinesko tržište - naveo je Bevanda.

Također je kazao kako je siguran da će rješavanje problema u vezi sa vizma pospješiti da turistički dolasci Kineza u BiH budu što veći.

Ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo je kazala da već dugo godina kineska vlada pruža bespovratnu pomoć Bosni i Hercegovini.

- Drago nam je što vidimo da su te pomoći usmjerene u razvoj ekonomije i društva Bosne i Hercegovine, u povećanje životnog standarda građana BiH, uključujući projekte sanacije nakon elementarnih nepogoda, itd. - navela je ambasadorica Chen Bo.

Po njenim riječima, bespovratna pomoć koja se realizira između Vlade Kine i Vijeća ministara BiH je jedan oblik pružanja međusobne pomoći između zemalja u razvoju na svijetu.

Ambasadorica Chen Bo je kazala da će ambasada Kine biti u kontaktu s Vijećem ministara BiH, Ministarstvom finansija BiH i drugim resornim institucijama da zajedno definiraju projekte, odnosno namjene za koje će biti usmjerena ova pomoć kako bi se što prije realizirao potpisni sporazum, da bi što prije bio stavljen u korist razvoja gospodarstva BiH i povećanja životnog standarda.  

- Istovremeno će kineska strana dalje unaprijediti našu suradnju u oblasti ekonomije, gospodarstva, trgovine, izgradnje infrastrukture, turizma... - kazala je kineska ambasadorica.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ministarstvo finansija - Ministar Bevanda zahtijevao izjašnjavanje o proračunu za iduću godinu

Bevanda: Pismo Bisere Turković neviđena zloupotreba državnih institucija

Bevanda: Izravni porezi u nadležnosti entiteta i Brčko distrikta BiH

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!