Svijet     | 20.03.2018. 13:36 |

Erdogan: Sjedinjene Države bi trebale prestati s "obmanama" u Siriji

FENA Internet

ANKARA, 20. marta (FENA) -  Predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je poručio SAD-u da prestanu "obmanjivati" Tursku i da počnu sarađivati, nakon što je Washington saopćio kako je zabrinut ofanzivom pod turskim vodstvom na sirijski grad Afrin.

Erdoganovi tipično ratoborni komentari uslijedili su nakon što je američki State Department reagovao na tursko preotimanje Afrina od kurdskih milicija, izražavajući brigu zbog sudbine civila.

- Ako smo strateški partneri, morate nas poštovati i morate raditi s nama - poručio je Erdogan NATO saveznici tokom govora poslanicima njegove vladajuće stranke u parlamentu, prenosi AFP.

 Kazao je da SAD "obmanjuju" Tursku naoružavanjem kurdske milicije, Jedinice narodne zaštite (YPG), koja je kontrolirala regiju Afrin.

Turski vojnici podržani proturskim sirijskim opozicijskim borcima zauzeli su grad Afrin tokom munjevitog napada u nedjelju, dok se YPG uglavnom povukao bez borbe.

Turska tvrdi da je YPG povezan sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koja predvodi trodecenijsku pobunu u Turskoj i okarakterisali su je kao terorističku grupu.

Glasnogovornica američkog State Departmenta Heather Nauert u ponedjeljak je, međutim, izjavila da su SAD "duboko zabrinute" činjenicom da je napad izazvao egzodus kurdskih civila iz grada. 

Nauert je također kazala da je Washington "zabrinut izvještajima o pljačkama u samom gradu Afrinu". 

Erdogan je uzvratio na komentare glasnogovornice: "Gdje ste vi bili kada smo izražavali svoje brige? Kada smo govorili 'počistimo teroriste tamo', gdje ste vi bili?"

- S jedne strane kažete "Turska je naš strateški partner" i nakon toga sarađujete s terorističkom organizacijom. Realnost je očigledna.Pokušavate da nas obmanete. To je očigledna obmana kada tamo šaljete 5.000 kamiona s oružjem i 2.000 komada municije - izjavio je Erdogan, prenosi AFP.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Tim Ujedinjenih nacija: Ima razloga za vjerovati da je Hamas počinio seksualno nasilje

Erdogan: Podizanje svijesti o izraelskim varvarstvima jedna od glavnih dužnosti Turske

UNRWA nastoji ublažiti posljedice izraelskih optužbi

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo