Bosna i Hercegovina     | 20.03.2018. 14:38 |

Ljubić sudjelovala na Svjetskom samitu o informacionom društvu

FENA Saopćenje

ŽENEVA/SARAJEVO, 20. marta (FENA) - Ambasadorica Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi Lucija Ljubić, u svojstvu šefa delegacije, predstavlja Bosnu i Hercegovinu na Svjetskom samitu o informacionom društvu (WSIS Forum 2018), najvećem godišnjem skupu ICT koji se od 19. do 23. marta održava u Ženevi.

Prvog dana tog skupa ambasadorica Ljubić sudjelovala je na sesiji na visokom nivou tokom koje joj je uručena konačna verzija brošure pod nazivom “Digital Innovation Profile for Bosnia and Herzegovina”, profil digitalnih inovacija kao važnog elementa u ITU seriji izvještaja o državama ICT centričkih inovativnih ekosistema.

Ambasadorica Ljubić informirala je sudionike skupa da se Bosna i Hercegovina, kao i druge države u razvoju, suočava s brojnim ograničenjima koja utječu da sistem digitalnih inovacija evoluira sporijim tempom.

Istakla je značaj informacionih tehnologija kao pokretačke snage svakog globalnog poslovanja, pritom naglasivši ulogu talenata, mlade generacije s tehničkim vještinama prisutnim u ekosistemu.

Ukazala je na bitnost jačanja takvih vještina i razmjenu iskustava u regiji da bi se pomoglo stvaranju povoljnijeg okruženja za ekosistem, što bi bio dobar način da i Bosna i Hercegovina ubrza digitalnu transformaciju, oslobodi svoj puni potencijal da bi se premostile uočene razlike u oblasti inovacija.

Ambasadorica Lucija Ljubić sudjelovala je i u radu panela na visokom nivou u čijem fokusu je ove godine bila tema “Accelerating Digital Transformation”. Bila je to prilika da se razmijene najbolje prakse iz različitih država i najnovijih događanja u oblasti ICT inovacija, saopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Ministar Konaković u Zagrebu razgovarao s predsjednikom BNV-a

Konaković sudjeluje u Raisina Dialogueu u Nju Delhiju

MVP BiH: Bh. državljanin iz Gaze koga su Izraelci ranije uhapsili, pušten na slobodu

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'