Svijet     | 20.03.2018. 17:33 |

Usvojeni amandmani zastupnice Zovko na sjednici AFET-a

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 20. ožujka (FENA) - Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove (AFET) Europskog parlamenta usvojeni su amandmani zastupnice Željane Zovko u sklopu izvješća o primjeni instrumenata EU-a za vanjsko financiranje: preispitivanje na sredini razdoblja za 2017. i budući ustroj nakon 2020.

 Usvojeno izvješće AFET-a ima za cilj definirati prioritete i aktivnosti financijskih instrumenata za sljedeće financijsko razdoblje, priopćeno je u utorak iz Ureda za odnose s javnošću Europske pučke stranke.

 Zastupnica Zovko je u usvojenim amandmanima istaknula važnost vanjske financijske pomoći EU-a kao ključnog instrumenta za pružanje potpore gospodarskim reformama, kao i demokratskoj, političkoj i institucionalnoj konsolidaciji u partnerskim državama.

 Nadalje, u kontekstu politike proširenja EU-a i nedavno objavljene Strategije za zapadni Balkan, Zovko je naglasila u svojem amandmanu kako razina sredstava za Instrument pretpristupne pomoći (IPA II) mora odgovarati krajnjem cilju IPA-e da se implementiraju ključne političke, gospodarske i institucionalne reforme s ciljem postizanja standarda EU-a u državama zapadnog Balkana.

 Zovko je, po pitanju Europskog instrumenta za susjedstvo (ENI), naglasila važnost povezanosti dostupnosti sredstava iz ENI-a s aktivnostima na području sprečavanja i rješavanja sukoba te podržavanja aktivnosti unapređenja temeljnih vrijednosti, poput demokratizacije, poštivanje ljudskih prava i vladavine prava u državama Istočnog partnerstva.

 Glasovanje o ovom Izvješću, tj. o prijedlogu rezolucije Europskog parlamenta, predviđeno je u travnju na sljedećoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu, navodi se u priopćenju.

 

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Freedom House: Srbija djelomice slobodna zemlja, ozbiljan pad sloboda

Različite reakcije na izvješće EK o Crnoj Gori i kritike na stanje pravosuđa

Europski parlament upozorio Crnu Goru da je došlo do zastoja u procesu pristupanja EU

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu