Najave     | 21.03.2018. 07:34 |

U Zenici centralna manifestacija obilježavanja Svjetskog dana Down sindroma

FENA Saopćenje

ZENICA, 21. marta (FENA) - Centralna manifestacija kojom će u BiH biti obilježen 21. mart, Svjetski dan Down sindroma bit će održana danas u Zenici.

U Areni u Zenici bit će pokušano obaranje svjetskog rekorda u broju osoba koje su obukle šarene čarape - koje se već nekoliko godina koriste za obilježavanje Svjetskog dana Down sindroma, jer su šarene čarape simbol različitosti.

Kroz bogat program manifestacije bit će prikazane uspješne priče o inkluziji, kroz redovne škole i sport.

Udruga za Down sindrom Mostar za ovogodišnji Svjetski dan Down sindroma pozvala je sve ljude dobre volje da podrže aktivnosti kroz oblačenje šarenih čarapa i postavljanje fotografija na društvene mreže uz oznaku #obrazovanjebez diskriminacije.

U hotelu Mepas danas će biti predstavljena slikovnica dječje književnice Sonje Jurić pod nazivom "Moj brat i ja" koja je posvećena djeci s Down sindromom.

Udruga skreće pažnju na još uvijek široko raširenu diskriminaciju koja djeci s Down sindromom postavlja barijere pred redovne škole, te poručuju da je inkluzija u obrazovanju jedini mogući put. 

Udruženje "Bohemsa", u saradnji s udruženjem "Život sa Down sindromom FBiH" u Sarajevu danas organizuje javnu tribinu na Medicinskom fakultetu na kojem će predavač biti dr. Mensuda Hasahodžić, jedini bh. pedijatar-genetičar sa specijalizacijom za Down sindrom.

Tema predavanja je "Rana intervencija, inkluzija i jačanje kognitivnih vještina važni činioci u borbi protiv demencije i Alzheimerove bolesti u osoba s Down sindromom", najavljeno je iz Udruženja "Život sa Down sindromom".

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice od zatvaranja logora Gabela

U petak obilježavanje 31. godišnjice formiranja 4. korpusa Armije RBiH

Započelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo