Svijet     | 21.03.2018. 10:11 |

Mijanmarski predsjednik Htin Kyaw podnio ostavku

FENA Internet

YANGON, 21.  marta (FENA) - Mijanmarski predsjednik Htin Kyaw iznenadno je podnio ostavku na položaj kako bi se odmorio od obaveza, navodi on na svojoj Facebook stranici.

Sedamdesetjednogodišnji političar na čelu je Mijanmara od marta 2016. kada je uvedena prva civilna vlada nakon više od pola stoljeća vojne vladavine, i bliski je saradnik mijanmarske de facto čelnice i demokratske ikone Aung San Suu Kyi, kojoj je zabranjeno obavljanje predsjedničke dužnosti i vlada s titulom državnog konzula.

Mijanmar, a posebno Suu Kyi, kritikovani su u međunarodnoj zajednici zbog tretmana manjinskog muslimanskog Rohinja naroda, čijih je skoro 700.000 pripadnika pobjeglo u susjedni Bangladeš tokom vojne kampanje koju su UN opisale kao etničko čišćenje.

- U skladu s mijanmarskim ustavom, parlament će izabrati nasljednika predsjednika u roku od sedam dana - izjavio je danas portparol vlade Zaw Htay za dpa putem telefona, rekavši da je predsjednik ranije bio podvrgnut "uspješnoj operaciji", u odgovoru na pitanje o predsjednikovom zdravstvenom stanju.

Spekulacije oko njegovog zdravstvenog stanja postale su učestale otkako je preuzeo predsjednički položaj i javljeno je da je bio podvrgnut operaciji stomaka u Singapuru početkom decembra 2016. i nakon toga bio je na tretmanu u Bangkoku.

Lokalni media magazin Frontier danas je javio da ostavka Htin Kyawa stupa na snagu trenutno i da će prvi potpredsjednik Myint Swe preuzeti njegovu dužnost, u skladu s ustavnim procedurama Mijanmara. Dpa to nije mogla odmah potvrditi.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Hrvatska: Milanović demantirao Butkovića da će dati ostavku

Varadkar najavio ostavku s pozicije irskog premijera

Guterres uzneniren vijestima o zračnim napadima u Mijanmaru

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!