Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 11:12 |

Poslanici PSBiH danas o izbjegličkoj krizi i odlagalištu nuklearnog otpada

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Tokom poslaničke rasprave o dnevnom redu sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić zatražio je da Dom danas razmatra pitanje izgradnje skladišta i odlagališta nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.

Ocijenio je da bi javnost trebala biti upoznata o ovom pitanju, zato je danas uputio zahtjev Vijeću ministara da Domu do naredne sjednice dostavi informaciju o zajedničkoj sjednici Vijeća ministara i Vlade Hrvatske iz jula 2017. godine na kojoj se o tome razgovaralo te je to postala jedna od tačaka dnevnog reda.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić tražio je da Dom danas razmatra informaciju o stanju sigurnosti u BiH, ali poslanici nisu prihvatili da to bude jedna od tačaka dnevnog reda.

Špirić je kazao da bi ta informacija trebala biti na dnevnom redu zbog izjava ministara sigurnosti Dragana Mektića o postajanju paravojnih organizacija i informacija bi trebala sadržavati spisak svih takvih organizacija koji moguće ugrožavaju sigurnost u BiH.

Ukoliko ministar Mektić, dodaje Špirić, nema te informacije sada predložio je da se u roku od 20 dana organizira sjednica, ukoliko je potrebno, i zatvorena za javnost kako bi se adekvatno o ovom važnom pitanju raspravljalo.

Poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić zatražio je da poslanici danas razmatraju Informaciju o planu aktivnosti koje BiH poduzima u smislu izbjegličke krize i priliva migranata, što je uvršteno u dnevni red sjednice.

Poslanik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Nikola Lovrinović tražio je da se po hitnom zakonodavnom postupku razmatraju izmjene Zakona o krivičnom postupku, ali to Dom nije prihvatio, a izmjene bi trebale implementirati odluku Ustavnog suda koji je prije osam mjeseci neke odredbe tog Zakona proglasio neustavnima.

Nakon što su poslanici predložili izmjene dnevnog reda, dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) napomenuo da niti jedna od predloženih inicijativa ne ispunjava uvjete da bude na današnjoj sjednici jer nisu na vrijeme dostavljeni materijali.

Predložio je da dnevni red ostane onakav kakav je od Kolegija predložen, a da sve ove inicijative idu u komisijsku fazu te je najavio da bi one trebale biti na narednoj sjednici Doma, međutim većinom glasova neki od prijedloga uvršteni su u dnevni red.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana