Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 15:12 |

Neophodno sistemsko uređenje za pomoć osobama s poteškoćama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21. marta (FENA) - Korisnici i uposlenici Javne ustanove Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju "Vladimir Nazor" upriličili su danas, na Svjetski dan osoba s Down sindromom, prigodan program da bi i na taj način skrenuli pažnju javnosti i nadležnih institucija na važnost kontinuirane podrške tim osobama.

Tim povodom, tu javnu ustanovu posjetile su ministrice za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice te zdravstva KS Amela Dautbegović i Zilha Ademaj, zastupnici u Skupštini Dževad Rađo i Selma Filipović koji su najavili nastavak podrške programskim aktivnostima JU "Vladimir Nazor" ali i svim ostalim ustanovama i organizacijama koje brinu za osobe s različitim vrstama poteškoća.

Predstavnik te ustanove Mersudin Kadrić kaže da im je želja i na taj način kazati da su i te osobe dio društva, da trebaju boravak u vrtiću, druženje s vršnjacima i podršku zajednice, ali i da mogu mnogo uraditi za nju.

- Mi kroz svoje aktivnosti i radionice ovdje to i pokazujemo. Želja nam je da te aktivnosti budu nastavljene za korisnike i nakon njihovog školovanja, da im se osiguraju zaštitne radionice kao i stanovanje uz podršku odnosno kvalitetan život i socijalna inkluzija - kazao je.

Kako je naveo, u raznovrsne edukativne programske sadržaje i aktivnosti tog centra trenutno je uključen 181 učenik i polaznik.

Ministrica Dautbegović navela je da Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice posvećuje veliku pažnju zaštiti djece s poteškoćama u razvoju, među kojima su i djeca s Down sindromom.

- To je definirano posebnim zakonskim propisima, te se realizira i kroz dodatne aktivnosti koje vode nevladine organizacije u cilju njihove integracije i inkluzije u društvenu zajednicu. Ta podrška neće izostati ni ubuduće. Međutim, neophodno je jedno sistemsko uređenje za pomoć svoj djeci i osobama s poteškoćama, a podrazumijeva podršku i pomoć institucija vlasti kroz obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku. Sva djeca nisu za redovni sistem školovanja i mora im se osigurati sistem prilagođen njihovom psihofizičkom razvoju. Institucije sistema, prvenstveno nadležne za obrazovanje, zdravstvo i socijalnu politiku moraju interresorno djelovati i omogućiti inkluziju te djece i osoba u društvenu zajednicu - istakla je ministrica Dautbegović.

Ministrica Ademaj navela je da i Ministarstvo zdravstva KS, u okviru svojih nadležnosti, poduzima brojne aktivnosti u cilju unaprjeđenja kvalitete života osoba s poteškoćama u razvoju.

- Završili smo i izradu Uredbe o medicinskim i drugim pomagalima, tokom koje smo konsultirali sva udruženja koja okupljaju osobe s invaliditetom kao i roditelje djece s poteškoćama u razvoju. U proteklih šest mjeseci zaposlili smo i četiri nova logopeda u JU Dom zdravlja, a nakon posljednjeg sastanka sa predstavnicima Udruženja EDUS razgovarala sam sa direktorom „Doma zdravlja“ o zapošljavanju još jednog logopeda, koji će biti isključivo na dispoziciji udruženjima da djeca ne bi morala dolaziti u prostorije Doma zdravlja - rekla je ministrica Ademaj.

Dodala je da će to ministarstvo nastaviti pratiti potrebe te populacije i nastojati, kroz djelatnost zdravstva ali i suradnju s drugim ministarstvima, učiniti sve da se olakša život toj djeci i njihovim porodicama.

- Nakon druženja s mališanima i korisnicima Centra "Vladimir Nazor", predstavnici Kantona obišli su i prostorije te javne ustanove te sa menadžmentom i uposlenicima razgovarali o aktualnim projektima i planovima rada - saopćila je Press služba KS.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Panel diskusija na Svjetski dan osoba s Down sindromom, osjetiti njihove potrebe

Na Svjetski dan osoba s Down sindromom za pravičnost u pristupu zdravstvenim uslugama

Svjetski dan osoba s Down sindromom: Svi o tome govore, ali inkluzije nema u praksi (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom