Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 15:40 |

U Zenici održana manifestacija „Šarene čarape" sa 1.589 učesnika

FENA

ZENICA, 21. marta (FENA) - Udruženje „Kreativci“ iz Zenice, povodom obilježavanja Svjetskog dana djece sa Down sindromom, organiziralo je manifestaciju „Šarene čarape“ sa 1.589 učesnika.

Organizatori očekuju da će sa ovom brojkom učesnika oboriti "Guinessov rekord" u broju osoba koje nose različiti par čarapa ili šarene čarape.

Osnovni cilj ovog projekta je nastojanje da se brojni građani Zenice i Bosne i Hercegovine, posebno mladi, uključe i educiraju, da se motiviraju i angažiraju, kako bi podstakli sve sugrađane da se društveni nedostaci korigiraju.

Manifestaciju "Šarene čarape" otvorio je veleposlanik Velike Britanije, Edward Ferguson, koji je na tečnom jeziku naroda i narodnosti u BiH pozdravio učesnike naglasivši da projekt na kreativan način nastoji razbiti barijere, neznanje i stigmu prema osobama sa Down sindromom.

"Ima nas ovdje 1.589 i vjerujem da smo oborili svjetski rekord grupe sa šarenim čarapama. Zajedno možemo napraviti promjene i čestitam svima", kazao je  učesnik u projektu ambasador Edward Ferguson, uz oduševljenje prisutnih, među kojima je bilo najviše učenika osnovnih i srednjih škola.

Pozdravljajući učesnike gradonačelnik Zenice, Fuad Kasumović je naglasio da će gradska uprava pomoći svima tokom odrastanja mladih, da razviju osjećaj i potrebu za sličnim aktivnostima koje daju doprinos zajednici i njihovoj okolici.

"Odnos između djece s Down sindromom i svih nas treba da se poboljša, tako da ćemo nastaviti s našim aktivnostima u saradnji s brojnim udruženjima, javnim subjektima i lokalnim zajednicama. Hvala svima koji nas podržavaju na bilo koji način", kazala je za Fenu direktorica JU za djecu i odrasle s posebnim potrebama Zenica, Meldina Ugarak.

Ogromnu podršku realizaciji ovog projekta dala je gradska uprava Zenice, zaposleni u Areni "Husejin Smajlović", voditelj manifestacije zenički pjevač Zlatan Karić Zlaja, direktor Gradske arene, Feđa Jovanović, te članovi udruženja "Forum građana Zenice".

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Panel diskusija na Svjetski dan osoba s Down sindromom, osjetiti njihove potrebe

Na Svjetski dan osoba s Down sindromom za pravičnost u pristupu zdravstvenim uslugama

Svjetski dan osoba s Down sindromom: Svi o tome govore, ali inkluzije nema u praksi (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana