Bosna i Hercegovina     | 21.03.2018. 21:16 |

U MUP-u KS održan sastanak u vezi s lažnim dojavama u srednjim školama

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 21.marta (FENA) – U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo danas je održan radno - konsultativni sastanak u vezi sa lažnim dojavama o postavljanju eksplozivnih naprava u srednjim školama na području Kantona Sarajevo.

Sastanku su prisustvovali ministar za obrazovanje, nauku i mlade Elvir Kazazović, ministar unutrašnjih poslova Vedran Mulabdić, policijski komesar Mevludin Halilović i predstavnici Vijeća roditelja Kantona Sarajevo Jasna Kalmar i Zdravko Kujundžija.

Mulabdić je prisutne upoznao o složenosti procedura u postupanju i zahvalio predstavnicima Vijeća roditelja Kantona Sarajevo na inicijativi za održavanje sastanka, te dodao da će MUP KS učiniti sve da sigurnost djece podigne na što veći nivo, a da će se protiv počinilaca preduzeti zakonom predviđene mjere i radnje.

Halilović je upoznao prisutne o preduzetim mjerama i radnjama Uprave policije, o dosadašnjim aktivnostima policijskih službenika koje se odnose na rasvjetljavanje navedenih događaja i procesuiranja izvršilaca navedenih krivičnih djela.

Sve prijave o postavljenim eksplozivnim napravama bile su lažne, a dešavaju se u srednjim školama Kantona Sarajevo.

Uprava policije MUP-a KS će preduzeti planske aktivnosti u cilju preventivnog djelovanja i edukacije učenika, kako bi se ovaj oblik protivpravnog ponašanja zaustavio te smanjio trend lažnih dojava o postavljanju eksplozivnih naprava u školama u Kantonu Sarajevo.

Na sastanku je zaključeno da je potrebno preduzeti sve mjere kako bi se sačuvala sigurnost učenika i zaposlenih u školama, navodi se informaciji objavljenoj na web-stranici MUP-a KS.

Kazazović će preispitati planove i procedure evakuacije učenika i nastavnog osoblja prilikom eventualnih dojava o postavljenoj eksplozivnoj napravi u prostorijama škole, te će Uprava policije pružiti stručnu pomoć prilikom tih izrada.

Zajednički su uputili apel učenicima i roditeljima s ciljem njihovog odgovornog i zakonitog ponašanja, te naglasili da će izvršioci ovih radnji biti otkriveni i procesuirani u skladu sa zakonom.

Uprava policije MUP-a KS je poduzela mjere i aktivnosti  u saradnji sa Vijećem roditelja i Ministrastvom za obrazovanje, nauku i mlade da se u što kraćem periodu u školama održe edukacije učenika i nastavnog osoblja na teme koje se odnose na lažna prijavljivanja ovakvih vrsta krivičnih djela i procesuiranje izvršilaca krivičnih djela u skladu sa zakonom.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U akciji 'Sleeper' policija u Sarajevu zaplijenila 6,9 kg droge

MUPKS - Sud ni do danas nije dostavio pravosnažnu sudsku presudu protiv Benjamina Spahovića

Prof. Deljkić: Prijedlog da posjedovanje droga ne bude krivično djelo, već da uđe u prekršajnu zonu (VIDEO)

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom