Magazin     | 22.03.2018. 07:59 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 22. ožujka (FENA) -


- 1312. Papa Klement V. ukino Templarski viteški red, osnovan 1118. u Palestini nakon prvog križarskog rata. Red je osnovao Hugo de Payens, a sjedište reda je prvobitno bilo pokraj mjesta gdje je nekad stajao židovski hram, Templum Salomonis, po čemu je i dobio ime.

- 1832. Umro Johann Wolfgang von Goethe, najveći i najsvestraniji njemački književnik i mislilac koji je najveću popularnost stekao romanom "Patnje mladog Werthera". Snažno je utjecao na sve europske književnosti, a nametnuo se suvremenicima kao obnovitelj lirike, drame, epa, romana, te učenjak izuzetno oštrog i dubokog uvida u strukturu i fenomene prirode.

- 1919. Uvedena prva zrakoplovna međunarodna linija u svijetu između Pariza i Bruxellesa.

- 1945. U Kairu osnovana Arapska Liga, politički savez arapskih država s ciljem služenja zajedničkoj dobrobiti svih arapskih zemalja. Liga danas broji 22 zemlje članice.

- 1950. Rođen Goran Bregović, bosanskohercegovački glazbenik i skladatelj. Autor je filmske glazbe i jedan od najpoznatijih skladatelja s Balkana. Postao je poznat u sedamdesetim godinama prošlog stoljeća kao vođa i gitarist skupine Bijelo dugme.

- 1995. Ruski astronaut Valeri Polyakov završio je svoju svemirsku misiju nakon rekordno dugog vremena provedenog u svemiru: 437 dana i 18 sati. To vrijeme proveo je na svemirskoj postaji Mir, obišavši Zemlju preko 7000 puta.

- 1997. Amerikanka Tara Lipinski sa samo 14 godina i 10 mjeseci postala najmlađa svjetska prvakinja u klizanju, što ju čini najmlađom svjetskom prvakinjom ikada. Klizanjem se počela baviti sa šest godina.

- 2004. Umro Slobodan Bodo Kovačević, bh. skladatelj i gitarist. Glazbom se počeo baviti početkom 60-ih, najprije kao gitarist grupe Lutalice, a od 1965. u Indexima. Napisao je više od 300 skladbi, a najviše za Indexe, a zatim za pozorišne predstave i pjesme za druge autore. U njegovu čast dodjeljuje se Nagrada Bodo Kovačević za gitaristu godine.

- 2016. U zračnoj luci u Bruxellesu i u podzemnoj željeznici tog grada dogodili se teroristički napadi u kojima su život izgubile 34 osobe, a ranjeno najmanje 330 osoba. 

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom