Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 11:23 |

SDP optužuje HDZ i SNSD da spremaju "krađu izbora"

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Socijaldemokratska partija (SDP) BiH je saopćila da nakon što su u Predstavničkom domu Parlamenta BiH SNSD i HDZ jedini glasali protiv zakona kojim se uvodi video nadzor i skeneri na glasačkim mjestima, kao i strožija kontrola birača, te nakon što su "blokirali rad Doma naroda samo da ovaj zakon ne bude usvojen, glasine o tome da se priprema krađa izbora od strane SNSD i HDZ dobija svoje potvrde".

-Panika koja je zavladala u ove dvije stranke usljed mogućnosti da ovaj zakon bude usvojen poprima nevjerovatne razmjere. Pri tome ne prezaju ni od čega u namjeri da se čitav proces zaustavi. Stvari idu do te mjere da su u projekat zadržavanja trenutnih pravila po kojima se održavaju izbori uključili i predstavnike agencija i institucija koji, djelovanjem u skladu sa instrukcijama ovih stranka, vraćaju dug prema onima koji su ih izabrali, ali istovremeno rizikuju smjene i krivične prijave za zloupotrebu položaja - navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.

Iz SDP-a pozdravljaju zajednički sastanak velikog broja političkih stranaka odlučnih da, kako se navodi, zajednički spriječe izbornu krađu.

-Raduje nas što su na ovoj temi zajednički jezik pronašle stranke i dijela vlasti i opozicije, ljevica i desnica, parlamentarne i neparlamentarne, velike i male... Pokazatelj je to da većina u bh. društvu želi obračun sa kriminalom - ističe se u saopćenju SDP-a i najavljuje "žestoka borba protiv izbornih krađa".

SDP poziva međunarodnu zajednicu da se, u svom kapacitetu i u skladu sa mandatom koji ima, uključi u ovu problematiku i pomogne u namjeri da, kako navode, imamo poštene izbore čiji rezultat će odlučivati birači, a ne brojači glasova.

-U narednom periodu ćemo posebno posmatrati rad članova CIK-a i još jednom ponavljamo da smo spremni na sve u namjeri da zaustavimo lopovluk vezan za izborni proces i konačno imamo fer i poštene izbore, navodi se u saopćenju za javnost SDP-a.

 

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Trivić: Narodni front neće podržati Izborni zakon koji 'gura' Dodik

OHR - Visoki predstavnik je svojim angažmanom osigurao uslove za fer i transparentne izbore

Čović: Pravna država ne može zaživjeti dok nam netko nameće rješenja

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!