Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 13:33 |

Skalnik: Daljna saradnja ekonomskih subjekata Republike Češke i ZDK-a

FENA

ZENICA, 22. marta (FENA) - Ambasador Republike Češke u BiH Jakub Skalnik, sa ekonomskim savjetnikom Ladislavom Horakom, boravio je u radnoj posjeti Zeničko-dobojskom kantonu gdje se susreo s premijerom ovog kantona Miralemom Galijaševićem i njegovim saradnicima.

Razgovarano je o aktuelnoj ekonomskoj, privrednoj i političkoj situaciji u Zeničko-dobojskom kantonu i mogućnostima unapređenja saradnje Republike Češke i privrednika s ovog područja, s obzirom da je ZDK privredno najrazvijeniji kanton u Federaciji BiH.

-U fokusu razgovora bili su projekti energetske efikasnosti i projekti iz sfere ekološke zaštite. ZDK je spreman za saradnju i svakako da ćemo unaprijediti dosadašnju saradnju Republike Češke s općinama s ovog područja - kazao je nakon sastanka premijer Galijašević.

Razgovor je protekao u sagledavanju mogućnosti za poboljšanje globalne saradnje Češke i BiH, sa posebnim osvrtom na prednosti koje imaju Federacija BiH i Zeničko-dobojski kanton.

-Nama je Bosne i Hercegovina među prioritetnim državama u razvojnoj saradnji i dosad smo finansirali neke projekte na području ZDK-a, naprimjer u Žepču, Nemili i ovdje u Zenici, zatim s Univerzitetom u Zenici, ali ima još puno sektora u kojima možemo sarađivati. Ovaj kanton je također jedan od najvećih izvoznika u BiH i postoji vrlo jaka privreda, tako da to otvara dalju saradnju s ekonomskim subjektima između Češke i ovog kantona - rekao je ambasador Skalnik.       

Istakao je da postoji mogućnost povećane saradnje u oblasti kulture i sporta, a posebno na polju turističke privrede, jer se razvojem saobraćajne infrastrukture, posebno gradnjom koridora Vc te kvalitetnom turističkom ponudom mogu privući brojni gosti iz Češke.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

OSCE podržao nastavak reforme nastavnih planova i programa za osnovne i opće srednje škole u ZDK

Ured za borbu protiv korupcije ZDK - Radionica o izvještavanju o implementaciji planova integriteta

Za otklanjanje arhitektonskih barijera i mobilnost invalidnih osoba u ZDK 250.000 KM

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'