Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 15:52 |

Predstavljen Prvi međunarodni festival savremene žene

FENA

TUZLA, 22. marta (FENA) – Prvi međunarodni festival savremene žene 2018., koji će se održati u Tuzli od 19. - 22. aprila, službeno je promoviran danas.

O tom događaju govorili su generalni direktor festivala Zlatko Berbić, predsjednica Upravnog odbora Edina Selesković, direktor generalnog pokrovitelj "Oktal Pharma", Semin Kasum, Slavena Vojinović, ministrica za kulturu, sport i mlade TK, Dželmina Huremović, pomoćnica ministra za trgovinu i turizam TK, kao i Asja Redžić, šefica Odjeljenja za sport, kulturu i pitanja mladih Grada Tuzla.

- Festival je sublimacija svih naših iskustvenih, organizacionih i praktičnih stvari koje smo radili do sada. Ovo je najveći društveni događaj koji će se održati u Tuzli, jer na isto mjesto dovodimo stotine najboljih i najuspješnijih žena iz regije, sa pet kontinenata. Cilj nam je da se žene umreže, da stvore nove vrijednosti i da ove granice koje su postavljene na vještački način komunikacijama razbijemo i da svemu damo veliki kvalitet - istakao je Berbić.  

Prvi međunarodni Festival savremene žene najveći je društveni događaj posvećen ženama u regiji, rečeno je. Organizatori namjeravaju da okupe velika regionalna imena kada su žene u pitanju.

-Mi nećemo pričati o problemima, pričat ćemo o rješenjima, o tome kako su žene postigle i uspjele, i na taj način želimo inspirisati mlade žene da preuzmu svoju sudbinu u svoje ruke. Ako deset žena u publici kaže: „Ako može ona, mogu i ja“, onda je naš cilj postignut - kazala je Selesković.

Programom festivala predviđeno je da stotinu govornica od oko 500 sudionica, govori na više od 40 panel diskusija, o temama iz različitih sfera života.

Neke od njih, rečeno je, su Gordana Kovačević predsjednica kompanije „Ericsson Nikola Tesla“ iz Zagreba, Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba, Ljiljana Kunosić, direktorica „Binga“, najvećeg trgovačkog lanca u BiH, Aja Jung, direktorica Nacionalne fondacije za igru iz Beograda, Mirela Delibegović koja je izumila lijek „Trodameskin“ što uspješno liječi dijabetes i rak dojke i mnoge druge.

Vlada Tuzlanskog kantona je od početka planiranja projekta stala uz organizatora, rekla je ministrica za kulturu, sport i mlade  TK Slavena Vojinović, dodavši da podržava inicijativu festivala za potpisivanje i usvajanje „Tuzlanske deklaracije“ koja tretira probleme žene, a u čijem kreiranju će sudjelovati najuticajnije žene u regiji.

Uime Vlade TK obratila se i zamjenica ministra za trgovinu i turizam, Dželmina Huremović, prema čijim riječima ovaj festival ima potencijal da unaprijedi i sam turizam Tuzlanskog kantona. 

U okviru Festivala održati će se i sajam ženskog stvaralaštva.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

U Tuzli obilježen 4. april, jedan od najznačajnijih datuma u historiji grada

Vrijedna donacija za Dom zdravlja u Tuzli

Okončan uviđaj u Lipnici, naređena obdukcija

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana