Bosna i Hercegovina     | 22.03.2018. 17:15 |

CKFBiH - Aganu Hodžiću posthumno najviše priznanje Crvenog križa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22.marta (FENA) – Predsjedništvo Crvenog križa Federacije BiH donijelo je odluku da se umrlom Aganu Hodžiću posthumno dodijeli najviše priznanje Crvenog križa i to na prvoj narednoj sjednici Skupštine Crvenog križa Federacije BiH, planiranoj za april 2018. godine.

Hodžić (1932) koji je živio i radio u Kanadi, a porijeklom iz Rogatice, je nakon smrti, 2015. godine, testamentom, ostavio milion KM za tri humanitarne organizacije, Merhametu i Narodnoj kuhinji Stari Grad, a rješenjem Općinskog suda u Sarajevu, od 28. decembra 2017.godine, Crveni križ FBiH dobio je ukupan iznos od 384.331,98 KM.

Iz Crvenog križa je saopćeno da će sredstva usmjeriti za nabavku humanitarnih roba socijalno najugroženijoj populaciji, korisnicima kuhinja Crvenog križa, drugih javnih kuhinja na području Federacije BiH, te za nabavku humanitarnih roba (paketi hrane) za socijalno ugrožene pojedince i domaćinstva u Federaciji BiH.

- O ljudskosti i humanosti, koja nas je ostavila bez teksta, suvišno je govoriti. Na žalost, broj onih koji čekaju na našu pomoć, svakim danom je sve veći. Svakako ćemo posjetiti i Kovanj, rodno mjesto rahmetli Agana i dio paketa hrane uručiti tamošnjem stanovništvu - istakao je predsjednik Crvenog križa FBiH Ivo Juričević.

Kazao je da je donacija Agana Hodžića najviša pojedinačna donacija za ovu organizaciju, te izrazio ogromnu zahvalnost čovjeku o čijoj veličini će se sigurno dugo pričati.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Za 10 godina projekta 'Starenje i zdravlje' obavljeno 400.000 kućnih posjeta za 2.800 korisnika

U Tursku stigao drugi konvoj Crvenog križa FBiH: Montiraju se stambeni kontejneri i montažne kuće

Kapić-Herenda: CK FBiH aktivirao program psihosocijalne podrške za spasioce iz BiH (VIDEO)

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'