Sport     | 22.03.2018. 17:31 |

Hasanović: Općini Centar je potrebna strategija za sport

FENA Vanja Tolj

SARAJEVO, 22. marta (FENA) - Peta tematska sjednica Općinskog vijeća Centar Sarajevo održava se danas, a vijećnici će raspravljati o temi "Stanje sporta i sportskih objekata na području Općine Centar Sarajevo“.

Kako je Feni kazao vijećnik i član Komisije za sport Hamdija Hasanović, sjednica o temi „sport“  organizovana je u važnom trenutku jer se bliži 2019. godina kada će u Sarajevu i Istočnom Sarajevu biti održan zimski festival EYOF.

- S obzirom na to da nam se bliži jedan od najznačajnijih sportskih događaja i da ne postoji strategija na području Općine Centar koja se konkretno tiče sporta, imao sam motivaciju da zatražim održavanje tematske sjednice. Nadam se da ćemo kvalitetno raditi, te imati rasprave koje će rezultirati dobrim zaključcima i pomakom sporta na području Općine. Pozvali smo predstavnike sportskih organizacija,komisija za sport, predstavnike EYOF 2019, trenere i druge sportske radnike – rekao je Hasanović.

Naglašava da nije zadovoljan kako sport na području Općine Centar izgleda s obzirom na to da je zabilježen trend rasta izdvajanja finansijskih sredstava za popularizaciju sporta na području općine, ali da ta sredstva nisu kvalitetno potrošena.

- Jedan od ciljeva današnje sjednice je da se donese zaključak da se pristupi izradi strategije u oblasti sporta na području općine Centar, te da se postojeći projekti, kao što je projekt 365+, koji je omogućio besplatno bavljenje sportom za 1200 učenika s područja Centra, ojačaju i da se uloži u sportsku infrastrukturu – objasnio je Hasanović.

Prezentaciju tokom današnje sjednice imao je i vijećnik Admir Bukva, koji ističe da je loš rad i nedostatak finansijskih sredstava doveo sport u nezavidnu situaciju, te da će na sjednici biti predložena obnova sportskih terena i načini animiranja djece da se bave sportom.

- U ovom segmentu najvažniji je rad lokalne samouprave, koja je odgovorna za finansiranje i vođenje projekata i rad s djecom.  Ovdje često ima govora o profesionalnom sportu, ali to moramo ostaviti za neki viši nivo. Naš zadatak je da sklonimo djecu s ulica, a za to je veoma bitno da napravimo strategiju razvoja sporta na području Općine Centar – rekao je Bukva.

Ističe da treba raditi i na izmjeni pravilnika o korištenju sportskih objekata, jer se ne bi trebalo događati da rekreativci imaju prednost u korištenju sportskih terena u odnosu na djecu, te da će u svom izlaganju potencirati i ukazati na nedostatak adekvatnog trenerskog kadra.

- Moramo privući djecu da se bave sportom, a pritom im omugućiti dobre uslove. Mi nemamo  adekvatan trenerski kadar, ljude koji su edukovani u toj oblasti. Veliki broj trenera u klubovima ne posjeduje odgovarajuće licence i nisu edukovani za rad s djecom – podvukao je Bukva.

Dodaje da su finansije uvijek problem kada je u pitanju sport, te da je najvažnije da se novac kojim Općina raspolaže usmjeri i potroši na najbolji način, te da bi obnova i modernizacija postojećih sportskih objekata trebala biti jedan od najvažnijih projekata Općine kada je u pitanju sport.

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

U sjedištu Vlade FBiH uručene nagrade najzaslužnijim sportistima (VIDEO)

Vlada Tuzlanskog kantona i ove godine pokrovitelj 'Izbora sportiste godine'

Sutra u Vladi FBiH dodjela plaketa za ostvarene vrhunske sportske rezultate

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo