Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 09:48 |

Tužilaštvo BiH zadovoljno pravosnažnom presudom Osmanu Abdulazizu Kekiću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Tužilaštvo BiH je zaprimilo odluku trećestepenog vijeća Suda BiH, kojom je optuženom Osmanu Abdulazizu Kekiću potvrđena osuđujuća presuda i pooštrena izrečena kazna zatvora.

Tužilaštvo BiH je zadvoljno osuđujućom presudom te ističemo da je do danas za protuzakonito formiranje ili pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, Tužilaštvo BiH optužilo 24 osobe te da nije bilo oslobađajućih presuda za ta krivična djela i svi optuženi su proglašeni krivim.

Optuženi Kekić je u prvostepenom postupku bio oslobođen optužbi, da bi drugostepeno vijeće, nakon provedenog postupka, optuženog, krajem prošle godine, proglasilo krivim i osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine.

Trećestepeno vijeće je nakon provedenog postupka potvrdilo osuđujuću presudu te preinačilo odluku o kazni i izreklo kaznu od tri godine zatvora.

Optuženi Osman Abudulaziz Kekić, procesuiran je zbog krivičnog djela protuzakonitog formiranja i pridruživanja stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, a u vezi odlaska na strana ratišta Sirije i  Iraka i pridruživanje strukturama tzv. „ISIL“-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Tužilaštvo BiH, zajedno s partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, intenzivno provodi aktivnosti na otkrivanju i procesuiranju krivičnih djela povezanih s terorizmom, saopćeno je iz tog tužilaštva. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Podignuta optužnica protiv stranog državljanina zbog krijumčarenja osoba državljana Turske

Podignuta optužnica protiv Huse Golaća zbog sprečavanje službene osobe u vršenju službene radnje

Tužilaštvo BiH - Predložen pritvor za stranog državljana osumnjičenog za krijumčarenje migranata

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!