Svijet     | 23.03.2018. 11:27 |

Čelnici EU optužili Rusiju za trovanje bivšeg ruskog špijuna Skripala

FENA Internet

BRISEL, 23. marta (FENA) - Čelnici Evropske unije usuglasili su se kako je "krajnje vjerovatno" da je Rusija odgovorna za napad nervnim agensom na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegovu kćerku, navodi se današnjem saopćenju.  

Čelnici EU okupili su se u Briselu kako bi raspravljali o napadu i odlučili da podrže britansku tvrdnju da Rusija stoji iza napada, uprkos početnoj nelagodi nekih čelnika da se apriorno pripisuje krivica.

- Evropsko vijeće najoštrije osuđuje napad u Salisburyju i izražava solidarnost s onima čiji su životi bili ugroženi te daje podršku istrazi koja je u toku - navode čelnici u zajedničkom saopćenju.

Čelnici EU su suglasni s tvrdnjom britanske vlade kako je krajnje vjerovatno da je Ruska Federacija odgovorna i da nema "razumnog alternativnog objašnjena".

Lideri su naglasili da stoje u "nedvosmislenoj solidarnosti" s Britanijom u suočavanju s "teškim izazovima našoj zajedničkoj sigurnosti".

- Oni su također odlučili da povuku ambasadora EU u Moskvi na konsultacije -  saopćio je holandski premijer Mark Rutte nakon sastanka u Briselu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel istaknula je da su se čelnici EU obavezali da poduzmu zajedničku akciju, uključujući i "poduzimanje dodatnih mjera" protiv  Rusije.

Ranije je grčki premijer Alexis Tsipras izjavio novinarima kako je potrebno da EU izrazi solidarnost s Britanijom, dodajući da je "istovremeno potrebno da provedemo istragu".

Kazao je da EU treba biti "veoma odgovorna" kada je riječ o pripisivanju krivice bilo kojoj zemlji.

Na kraju su se svi čelnici usuglasili da optuže Rusiju za napad nakon što su SAD, Francuska, Njemačka i Britanija već učinili isto u zajedničkom saopćenju ove sedmice. 

Britanska premijerka Theresa May, francuski predsjednik Emmanuel Macron i Merkel također su se sastali na marginama samita i usuglasili su se oko potrebe da se pošalje snažna poruka Rusiji.

Troje čelnika "potvrdilo je da nema prihvatljivog objašnjenja osim toga da je ruska država odgovorna", navodi u saopćenju glasnogovornika britanske vlade nakon tog sastanka.

- Čelnici su se suglasili oko značaja slanja snažne evropske poruke u odgovoru na ruske akcije - dodaje se u saopćenju.

Tokom sastanka sa svih 28 prisutnih čelnika EU, May je izvjestila svoje kolege o napadu i izjavila im da Britanija to smatra kao "model ruske agresije protiv Evrope i njenih najbližih susjeda".  

May se zahvalila liderima EU na njihovoj "solidarnosti i podršci" i te se nada "novim raspravama" o toj temi, prenosi dpa.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Šojgu: Rusija pojačava proizvodnju tenkova

Ukrajina tvrdi da je oborila strateški ruski bombarder TU-22M3

Strateški bombarder TU-22M3 srušio se na jugu Rusije

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'