Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 14:44 |

Brkić u SAD-u o evropskom putu BiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, koji je ove sedmice boravio u posjetu Sjedinjenim Američkim Državama, razgovarao je s visokim dužnosnicima SAD-a o napretku BiH na evropskom i evroatlantskom putu, posebice nakon predaje odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Također, razgovori su bili fokusirani na nedavno objavljenu Strategije “Vjerodostojna perspektiva proširenja i pojačano angažiranje EU na zapadnom Balkanu”, koja je usvojena prošlog mjeseca u Strasbourgu, pri čemu je naglasio da Strategija sadrži jasnu poruku kako je budućnost zapadnog Balkana u EU.

Teme razgovora sa zamjenicom direktora Ureda za poslove južne i središnje Evrope State Departmenta Susanom Falatko  bile su dosadašnje aktivnosti BiH u procesu integracija u EU i NATO, te aktualnoj političkoj situaciji u zemlji.

U svojstvu predsjedavajućeg Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH Brkić je istaknuo važnost što skorije aktivacije Akcijskog plana za članstvo (MAP), kako za BiH, tako i za regionalnu i evropsku stabilnost i sigurnost.

Naglasio je da je potrebno nastaviti aktivnosti na otklanjanju objektivnih prepreka i ograničenja koja postoje u ovom procesu i kako BiH ostaje u potpunosti posvećena realiziranju Talinskih uvjeta.

Brkić je informirao Falatko o intenziviranju procesa registriranja perspektivne vojne imovine u BiH te je izrazio očekivanje da će Sjevernoatlantsko vijeće i države članice NATO saveza prepoznati ostvareni napredak i angažman institucija u BiH i kroz sudjelovanje u mirovnim operacijama, implementaciji Pregleda obrane, te suradnji u okviru Globalne koalicije za borbu protiv ISIL-a.

Zamjenica direktora Falatko je istaknula kako je neophodno  očuvati trenutačno pojačanu dinamiku u vezi s  ispunjavanjem Talinskih uvjeta, napominjući stajalište američke strane o nužnosti nastavka aktivnosti u procesu registriranja perspektivnih vojnih lokacija u oba bh. entiteta.

Tokom posjeta SAD-u Brkić se susreo se i s predstavnicima američke zakonodavne vlasti s kojima je razgovarao o trenutačnoj situaciji u vezi s evropskim i evroatlantskim procesom u BiH, potencijalnim preprekama i opasnostima za sigurnost i stabilnost regije.

Senator Ron Johnson (Wisconsin), koji je bio u izaslanstvu pomoćnika američkog državnog tajnika za evropska i evroazijska pitanja Wessa Mitchella tokom nedavnog posjeta regiji, istaknuo je nastavak potpore u daljnjem nastojanju BiH integraciji u EU i aktivnoj suradnji s NATO.

Brkić je razgovarao i sa zastupnicom Claudiom Tenney u Predstavničkom domu SAD iz savezne države New York  i sa zastupnikom Brendan Boyleom iz savezne države Pennsylvania kada su razmijenili mišljenja o aktualnoj situaciji u BiH i nužnosti izmjene Izbornog zakona BiH.

Konstatirano je da je potrebno izvršiti izmjene sukladno odlukama Ustavnog suda BiH da bi se osigurala stabilnost i funkcionalnost u BiH, saopćeno je danas iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Brkić je posjetio i Veleposlanstvo BiH u Washingtonu i upoznao se s radom Veleposlanstva, te izrazio potporu u daljnjim diplomatskim aktivnostima.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Brkić: Integracija u EU i unapređenje odnosa s NATO-om prioriteti bh. vanjske politike

Kongres SAD-a odobrio 228 miliona dolara vojne pomoći za Litvaniju, Latviju i Estoniju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo