Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 16:56 |

Komemorativni skup: Profesor Džindo zalagao se za promociju talijaskog jezika

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Ambasador Italije u Bosni i Hercegovini Nicola Minasi zahvalio je na jučer upriličenom komemorativnom skupu posvećenom profesoru Jasminu Džindi, osnivaču Katedre za talijanski jezik na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, za promociju italijanskog jezika i književnosti.

Profesor Džindo preminuo je 30. augusta 2015. godini. Diplomirao je Francuski jezik i književnost, Italijanski jezik i književnost, Latinski jezik i rimsku književnost, magistrirao Književnohistorijske nauke te doktorirao Lingvistiku pri Univerzitetu u Paviaji. Bio je univerzitetski profesor, prodekan Filozofskog fakulteta i potpredsjednik Filozofskog društva "Theoria".

Prodekan za finansije Filozofskog fakulteta Salih Fočo, koji je sarađivao s Džindom, izrazio je puno povjerenje prema Katedri za italijanski jezik i književnost koja danas broji pet nastavnika i koja će uskoro prerasti u Odsjek za italijanistiku.

Profesor Giuseppe Polimeni sa Univerziteta u Milanu podsjetio je na naučni doprinos i vrijednosti naučnog rada profesora Džinde, na njegov uspjeh u promociji italijanskog jezika i doprinos radu italijanista u Italiji, saopćeno je danas iz Ambasade Italije u BiH.

Ministarstvo vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije osiguralo je finansijsku pomoć od oko 30.000 eura uz dodatnu donaciju didaktičkog materijala, u znak podrške katedrama italijanskog jezika pri Univerzitetu u Sarajevu, Banjoj Luci, Zenici, Sveučilištu u Mostaru, kao i pri Prvoj i Drugoj gimnaziji u Sarajevu i Gimnaziji "Meša Selimović" u Tuzli.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Italijanski lijevi centar okuplja se za evropske izbore oko liste 'Sjedinjene Države Evrope'

'Braća Italije' premijerke Meloni i dalje vodeća stranka u Italiji

Oko 5,7 miliona ljudi u Italiji živi u apsolutnom siromaštvu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo