Bosna i Hercegovina     | 23.03.2018. 16:32 |

Delegacija PSBiH na Plenarnom zasjedanju IPU-a u Ženevi

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. marta (FENA) - Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, predsjedavajući Delegacije PSBiH u Interparlamentarnoj uniji (IPU) Nenad Lalić i članovi Delegacije Predrag Kožul i Salko Sokolović učestvovaće na 138. plenarnom zasjedanju IPU, od 25. do 27. marta u Ženevi.

U okviru plenarnog zasjedanja i na sjednicama tri stalna komiteta biće razmotren značajan broj globalnih pitanja i problema s kojima se svijet danas suočava. Ključna tema zasjedanja biće pitanje parlamentarnog doprinosa rješavanju problema migracija, a parlamentarci iz cijelog svijeta razmotriće i pitanje održavanja mira kao sredstva za ispunjavanje ciljeva održivog razvoja.

Tokom trodnevnog zasjedanja IPU u Ženevi parlamentarne delegacije baviće se i učešćem žena u politici, uključivanjem privatnog sektora u razvoj obnovljivih izvora energije, kao i pitanjem izgradnje održivih društava.

Organizatori su najavili i održavanje nekoliko posebnih radionica na kojima će se razgovarati o nuklearnom razoružavanju, ostvarivanju ljudskih prava migranata i izbjeglica, kao i o obezbjeđivanju nadzora nad zdravljem adolescenata.

Najveća i najstarija međunarodna parlamentarna organizacija u svijetu usvojiće u Ženevi nekoliko rezolucija i nacrta rezolucija o ključnim temama zasjedanja, saopćeno je iz PSBiH. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

PSBiH - Poslanici nisu usvojili zaključke Kluba SNSD-a

PSBIH - Poslanici o predloženim zaključcima Kluba SNSD-a

Predstavnički dom PSBiH - Poslanici raspravljaju o političkoj situaciji u institucijama BiH

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'