Bosna i Hercegovina     | 24.03.2018. 11:24 |

Podrška nevladinih organizacija za priznanje Mesiću

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. marta (FENA) - Predstavnici organizacija civilnog društva izrazili su danas podršku Gradskom vijeću i gradonačelniku Sarajeva Abdulahu Skaki na ispravnoj odluci da se priznanje Počasnog građanina Grada Sarajeva dodijeli bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću.

Podršku su izrazili predstavnici Hrvatskog narodnog vijeće Bosne i Hercegovine, Srpskog građanskog vijeća - Pokret za ravnopravnost, Bošnjačke zajednice kulture "Preporod" i Asocijacije nezavisnih intelektualaca - Krug 99.

U zajedničkom saopćenju naglasili su općeprihvaćeno mišljenje građana da je Mesić i u ratu i u miru, za vrijeme opsade i poslijeratnih napora na obnovi zajedničkog života u razumijevanju i uvažavanju, dao nemjerljive doprinose afirmaciji Sarajeva u regionalnim i internacionalnim okvirima.

Napomenuli su da neovisno od političke pozicije, i kao građanin i kao državnik, Mesić je ostao konzistentan u ohrabrivanju građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine na očuvanju kulture bosanskohercegovačkog načina života, ali i pozicije nezavisne i suverene države BiH.

- Naspram vanjskih i unutarnjih sila razaranja i destrukcije, etnoteritorijalnih podjela i prisvajanja, nametanja ideologija zla i sukoba, glas Mesića širio je istinu o Sarajevu i BiH čak i onda kada je to sasvim direktno ugrožavalo njegovu egzistenciju i politički opstanak - zaključili su u saopćenju predstavnici civilnog društva u BiH.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Više od 1,57 miliona KM neprofitnim organizacijama u BiH (VIDEO)

Organizacije civilnog društva: Ratni zločinac Dario Kordić sramota je hrvatskog naroda

Srbijanske NVO pozvale Vučića da otkaže skup najavljen za 26.svibnja u Beogradu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom