Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 24.03.2018. 11:22 |

Sukobi demonstranata i policije nakon hapšenja katalonskih separatista

FENA Internet

BARCELONA, 24. marta (FENA) - Velike grupe demonstranata u španskoj regiji Kataloniji sukobile su se s policijom nakon najnovijih odluka Vrhovnog suda o postupcima protiv separatista.

Vrhovni sud u Madridu je naložio da još petoro katalonskih čelnika bude zadržano u pritvoru bez mogućnosti puštanja uz kauciju, sve do početka suđenja zbog umiješanosti u ilegalni referendum o nezavisnosti koji je održan u oktobru prošle godine.

Ovaj sud je naredio da protiv 25 katalonskih čelnika bude pokrenut sudski postupak zbog pobune, pronevjere i nepoštivanja države, izvještava BBC. Ukoliko budu proglašeni krivim, mogli bi se suočiti s kaznama do 30 godina zatvora.

Više od 20 osoba je povrijeđeno kada je policija upotrijebila palice kako bi držala demonstrante podalje od vladinih zgrada u Barceloni u petak naveče.

Protestne skupove u petak naveče organizirala je jedna separatistička grupa prije nego što su objavljene sudske odluke.

Međutim, čini se da su ove odluke razljutile okupljene demonstrante, te su se oni sukobili s pripadnicima interventne policije koji su štitili zgrade španske vlade u Barceloni.

Oni su mahali zastavama i uzvikivali slogane o nezavisnosti, dok su neki od njih spaljivali slike sudije Vrhovnog suda i španskog kralja Felipea.

Demonstracije su organizirane i u drugim dijelovima Katalonije.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta