Bosna i Hercegovina     | 24.03.2018. 16:32 |

'Škola pčelarstva' okupila veliki broj pčelara iz Tomislavgrada i regije

FENA Mario Loncar

TOMISLAVGRAD, 24. ožujka (FENA) - Braniteljska zadruga "LAG" Tomislavgrad, u suradnji s Udrugom pčelara "Duvanjski vrisak" i Srednjom strukovnom školom Tomislavgrad organizirala je u petak i subotu u dvorani Skupštine HBŽ-a Školu pčelarstva na kojoj je sudjelovalo oko 90 pčelara s područja Tomislavgrada i regije.

Tijekom dvodnevnog predavanja doc. dr. Goran Mirjanić, profesor s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Banjoj Luci govorio je, uz ostalo, o medonosnim pčelama i paši, bolestima i štetočinama te o vrstama pčela.  

Mirjanić, jedan od rijetkih pčelara, poduzetnika i znanstvenika koji je uspješno spojio teoriju i praksu kroz vlastiti pčelinjak, upoznao je sudionike spomenute škole s dosadašnjim saznanjima iz biologije i fiziologije pčela te suvremenim tehnikama i tehnologijama pčelarenja.

Svrha je Pčelarske škole da osobama koje se bave ovim zanimanjem približi nova saznanja i trendove u pčelarenju, kazao je u izjavi za Fenu profesor Mirjanić, ocijenivši kako su pčelari u BiH specifični po tome što svoje tehnike ili kriju, ili teško mijenjanju.

Izrazio je nadu da će pčelari kroz ovu školu, čiji praktični dio tek slijedi, naučiti da se s malo ljudskog rada mogu postići relativno dobri proizvodni rezultati.

Kada je u pitanju kvaliteta meda na bh. tržištu kazao je kako s jedne strane imamo nesređeno tržište gdje se pojavljuju proizvodi sumnjivog porijekla, dok s druge strane svaka medijska informacija dodatno zbunjuje kupce tako da na kraju ne znaju gdje da kupe teglu meda.  

- To je glavni razlog zašto nam opada konzumacija meda po glavi stanovnika koja otprilike iznosi oko 600 do 700 grama godišnje što je jako, jako malo - istaknuo je Mirjanić.

Poručio je kako je med najbolje kupovati od pouzdanog, sigurnog i povjerljivog pčelara na njegovom kućnom pragu, dok sve drugo, poput prodaje meda pored puta, na parkinzima i u pojedinim tržnim centrima nije sigurna garancija njegove kvalitete.  

- Predlažem da se u budućnosti veći akcent stavi na promoviranje pojedinih pčelara u lokalnim zajednicama kako bi njihovi sugrađani s velikom sigurnošću znali da se na tom mjestu proizvodi pravi med te drugi pčelinji proizvodi - zaključio je profesor Mirjanić.

Škola pčelarstva provodi se u sklopu projektnih aktivnosti "Unapređenje konkurentnosti u sektoru pčelarstva", a koje se financiraju u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede (FARMA II), Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Vlade Švedske.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Predstavljena knjiga 'Svjedok jednog vremena'

Taekwondo klub Novi Grad Sarajevo državni je prvak u kategoriji kadeta i juniora

U Tomislavgradu, Livnu i Kupresu obilježena 32. obljetnica utemeljenja HVO-a

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!