Bosna i Hercegovina     | 25.03.2018. 10:40 |

Komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a sutra o nazivu bosanski jezik

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 25.marta (FENA) – Zajednička komisija Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS) pokušat će sutra da usaglasi stavove u vezi na Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju u tom bh.entitetu.

Na sjednici Vijeća naroda RS-a  21.marta nije podržan veto Bošnjaka na ovaj zakon, kojim se, kako smatraju, negira postojanje bosanskog jezika, odnosno pravi diskriminaciju Bošnjaka.

Ukoliko se ne postigne saglasnost ni na Zajedničkoj komisiji o Zakonu će konačnu riječ dati Ustavni sud RS-a.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a je 5. marta podnio zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa na taj zakon, jer smatraju da se njime u potpunosti odbacuje bosanski jezik, budući da se u Zakonu o nazivu jezika bošnjačkog naroda govori uopštenije nego u Ustavu RS-a.

U entitetskom Ustavu stoji da su u RS-u u upotrebi jezik srpskog naroda, jezik bošnjačkog naroda i jezik hrvatskog naroda, a sada je u Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju navedeno jezik konstitutivnih naroda.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a Kemo Čamdžija pojasnio je ranije da su uložili tri amandmana na ovaj zakon, kojim traže da se kao nazivi jezika u zakonu navede - srpski, bosanski i hrvatski jezik.

U preostalim amandmanima dali su svoje prijedloge u vezi s načinom konstituisanja i nacionalnom strukturom školskih odbora, odnosno savjeta.

Zakon o srednjem obrazovanju i vaspitanju usvojen je 22. februara na sjednici Narodne skupštine RS-a.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!