Magazin     | 26.03.2018. 07:59 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 26. ožujka (FENA) -

- 1827. Umro Ludwig van Beethoven, njemački skladatelj, kojeg se smatra jednim od najvećih skladatelja u povijesti glazbe. Unatoč postupnom gubljenju sluha u mladosti, Beethoven je nastavio proizvoditi značajna remek-djela kroz cijeli život, čak i kad je bio potpuno gluh.

- 1830. U New Yorku izdana Mormonova knjiga koju je objavio osnivač te religije Joseph Smith. Mormoni su danas značajna vjerska zajednica s oko 14 milijuna pripadnika, sa središtem u Salt Lake City u državi Utah.

- 1874. Rođen Robert Frost, najpopularniji američki pjesnik 20. stoljeća. Nagrađen je 4 puta Pulitzerovom nagradom.

- 1896. Rođen Rudolf Dassler, njemački osnivač uspješne marke sportske odjeće i obuće Puma. Njegov mlađi brat Adolf (Adi) je osnovao Adidas.

- 1942. Rođena Erica Jong, američka književnica pravog imena Erica Mann, prozvana "ženskim Henryjem Millerom" zbog načina na koji opisuje žensku seksualnost. Njezin najpoznatiji roman je "Strah od letenja" iz 1973. godine.

- 1944. Rođena Diana Ross, američka soul, R&B i pop pjevačica, te glumica, nekada prvi vokal skupine The Supremes koji su zbog njene iznimne popularnosti promijenili ime u Diana Ross and the Supremes.

- 1953. Američki mikrobiolog Jonas Salk nakon višegodišnjeg istraživanja objavio kako je razvio cjepivo protiv polimijelitisa (dječje paralize). U travnju 1955. godine cjepivo je predstavljeno javnosti, dvije godine kasnije počela su testiranja na ljudima, a licenca mu je izdana 1962. godine.

- 1971. Proglašavanje neovisnosti Bangladeša (Istočni Pakistan) prouzročilo građanski rat između pristalica Pakistana i neovisnog Bangladeša u koji se pomažući Bangladešu uključila Indija što je bio razlog početka indijsko-pakistanskog rata. Sukob je završen u prosincu iste godine potpisivanjem pakistanske predaje.

- 1975. Na snagu stupila Konvencija o biološkom oružju. To je bio prvi multilateralni dogovor o razoružanju kojim je zabranjena proizvodnja cijele kategorije oružja. Konvencija je nastala kao produkt višegodišnjeg truda međunarodne zajednice da se uspostavi novi instrument provedbe Ženevske konvencije iz 1925. godine.

- 1984. Preminuo Branko Ćopić, bosanskohercegovački književnik srpskog podrijetla, koji je tragično okončao svoj život, bacivši se sa Savskog mosta u Beogradu. Njegov opus može se pronaći na više od 30 svjetskih jezika. Iza njega su ostala mnoga djela, a među najpoznatijim su "Doživljaji Nikoletine Bursaća", "Orlovi rano lete", "Magareće godine".

- 1995. Na snagu stupio Schengenski sporazum prema kojemu se državljani država u Europskoj uniji mogu slobodno kretati po drugim članicama unije bez putovnice i osobne iskaznice. Do danas su taj sporazum prihvatile 24 zemlje članice Europske unije, kao i 4 zemlje članice EFTA-e.

- 2002. U seriji potresa u provinciji Baglan u Afganistanu život izgubilo oko 1.000 ljudi.

- 2016. Umro Marinko Madžgalj, srpski glumac, pjevač i televizijski voditelj crnogorskog porijekla. Svoju popularnost je stekao u seriji "Crni Gruja", a bio je i član glazbenog dvojca "Flamingosi" zajedno s Ognjenom Amidžićem, s kojim je vodio i zabavnu emisiju "Ćao, Darvine".

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Dogodilo se na današnji dan

Dogodilo se na današnji dan

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Huawei na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru: Inovacije za inteligentniji svijet

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana