Ekonomija     | 26.03.2018. 13:17 |

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar 2018 otvorit će srbijanski predsjednik

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 26. ožujka (FENA) - Ovogodišnji Međunarodni sajam gospodarstva , koji će se održati od 10. do 14. travnja u Mostaru, otvorit će srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, a zemlja partner je Republika Srbija, potvrdila je u ponedjeljak novinarima u Mostaru direktorica tvrtke Mostarski sajam Dalfina Bošnjak.

Uz Srbiju na sajmu će se predstaviti izlagači iz još dvadesetak zemalja od kojih su najzastupljenije zemlje regija te Kina, Mađarska i Italija.

Bošnjak je istaknula kako je Srbiji ovo drugi put da je zemlja partner Međunarodnog sajma gospodarstva, te da će se iz Srbije na Sajmu predstaviti 60 tvrtki na više od 900 metara četvornih. Zemlja partner će se, pored svog ekonomskog predstavljanja, po prvi put predstaviti i kroz kulturni i zabavni program.

- BiH i Srbija jedna su drugoj važan vanjskotrgovinski partner. Nadam se kako će nakon mostarskog sajma vanjskotrgovinska suradnja između Srbije i BiH biti još bolja i uspješnija - kazala je Bošnjak.

Međunarodni sajam gospodarstva postao je lider među gospodarskim manifestacijama u BiH, ali i u široj regiji, ustvrdila je Bošnjak, istaknuvši kako su unatrag dva mjeseca prostori Mostarskog sajma popunjeni.

- I ove godine, kao i dosadašnjih godina, imat ćemo dvije podsajamske manifestacije, a to su Sajam turizma, na kojem se promoviraju autohtona domaća vina, gastronomska kuhinja i turizam, te Sajam knjiga i nakladništva, gdje će se predstaviti dosta pisaca i novih djela – istaknula je Bošnjak.

Navela je kako će se u sklopu Sajma održati na desetine tematskih konferencija, foruma, stručnih skupova, B2B razgovora.

- Prvi dan imamo značajnu konferenciju Tehnološkog parka Intera, a poslije će Gospodarska komora FBiH s komorama iz regije održati panel raspravu. U suradnji s Narodnom Republikom Kinom održat će se i međunarodna konferencija 16+1, a ove godine tema je poljoprivreda - kazala je Bošnjak.

Dodala je kako su se organizatori ove godine bazirali na marketinški i konferencijski dio, ali će i ove godine Sajam imati kulturni i zabavni program.

Konzulica Republike Srbije u Mostaru Marija Bakoč kazala je kako su s robnom razmjenom od 1,7 milijardi eura, BiH i Srbija jedna drugoj najveći trgovinski partneru u regiji zapadnog Balkana i na prostorima CEFTA-e, dok je tržište BiH Srbiji treća izvozna destinacija.

- U 2017. godini izvoz Srbije u BiH iznosio je 1,21 milijardu eura što je za 8,1 posto više u odnosu na 2016. godinu. Istovremeno, izvoz iz BiH povećao se za 28,8 posto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 515,8 milijuna eura - kazala je Bakoč.

Istaknula je kako će na Međunarodnom sajmu u Mostaru izlagati oko 60 izlagača iz svih gospodarskih sektora. Najviše kompanija dolazi iz prehrambene industrije, zatim iz industrije strojeva i opreme, građevinske i tekstilne industrije, kao i elektro i metalne industrije te industrije namještaja.

Ocijenila je kako je nastup kompanije iz Srbije odlična prilika da srbijanski izvoznici predstave svoje proizvodne programe, izvozne mogućnosti, učvrste postojeće, uspostave nove poslovne veze s partnerima iz BiH i izlagačima iz drugih zemalja.

Govoreći o kulturnom i zabavnom programu, konzulica je najavila gostovanje Dejan Petrović i Big Banda, koji će nastupiti prvog dana Sajma u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače. Taj koncert bit će besplatan za sve posjetitelje.

U srijedu, 11. travnja, u Narodnom pozorištu Mostar, Narodno pozorište iz Užica izvest će predstavu "Narodni poslanik", a dan kasnije u Cinestaru održat će se projekcija srbijanskog filma.

U petak, 13. travnja, na redu je dj večer na kojem će nastupiti izvođači iz Srbije

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić kazao je kako kao Gospodarska komora FBiH četvrtu godinu godinu za redom pokušava na intenzivniji i bolji način nastupiti na mostarskom sajmu.

Po Šantićevim riječima, Srbija i BiH imaju jako dobru razmjenu u metalnom i elektro sektoru, energetici, drvnom sektoru, poljoprivredi, a u zadnje vrijeme i turizmu.

Šantić je naveo podatak kako se u protekloj godini Srbija popela na drugo mjesto od turističkih emitivnih tržišta i već ima udio od 8 posto, odnosno gosti iz Srbije godišnje ostvare oko 155.000 noćenja u Bosni i Hercegovini.

Najavio je kako drugog dana Sajma Gospodarska komora FBiH organizira međunarodnu konferenciju "Prva poslovna konferencija Jadransko-jonskog makropodručja", koja je podijeljena u četiri tematska panela, i to energetski panel, panel prometne povezanosti, panel digitalnih transformacija i panel turizma i trgovine.

- To radimo u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom, Privrednom komorom Crne Gore, Privrednom komorom Republike Srbije i s Gospodarskom komorom iz Italije - kazao je Šantić.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Visoka razina kakvoća vinskih uzoraka pristiglih na Međunarodni sajam gospodarstva

Hercegovačka vina na Mostarskom sajmu oduševila i posjetitelje i struku

Zavod za javno zdravstvo FBiH predstavio se na Mostarskom sajmu gospodarstva

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom